Type Here to Get Search Results !

Најава: Дани Светог Василија Острошког од 7. до 12. маја у Никшићу


Традиционална културно-духовна манифестација „Дани Светог Василија Острошког“ одржаће се у периоду од 7. до 12. маја, најавила је Епархија будимљанско-никшићка.

Програм ће благословити и манифестацију отворити 7. маја Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије.

Истог дана, у вечерњим часовима, наступиће позната београдска група „Београдски синдикат“, а њихов гост биће црквени хор Преподобне мати Ангелине из Никшића.

Сјутрадан, 8. маја, хор Светог новомученика Станка, којим руководи професорица Ленка Дурутовић концертом, у Саборном храму Светог Василија Острошког, обиљежиће 30 година плодног рада.

Драги гости манифестације „Дани Светог Василија Острошког“ биће КУД „Венац“ из Грачанице, чији наступ, у Никшићком позоришту, је планиран 9. маја.

Љубитељи ликовне умјетности биће у прилици да у оквиру богатог и разноврсног програма виде изложбу „Петар Лубарда, сасвим лично“, која ће 10. маја бити отворена у Никшићком позоришту, а истог дана у вечерњим часовима планирано је пјесничко вече познатих стваралаца Благоја Баковића и Мирослава Алексића.  

У навечерје празника Светог Василија Острошког, који је слава града Никшића и небески заштитиник његових житеља, 11. маја, у никшићкој Саборној цркви биће служено празнично бденије са петохљебницом.

Потом ће у Никшићком позоришту бити одржан програм под називом „Дани Врбаса“.

Храмовна слава никшићке Саборне цркве, на дан празника Светог Василија Острошког Чудотворца, 12. маја, биће прослављена светом Литургијом. Прослављање славе наставиће се, у послеподневним сатима, традиционалном Световасилијевском литијом кроз град Никшић, која почиње у 18 часова.    

„Дане Светог Василија Острошког“ традиционално организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Никшић, а од прошле године манифестација се организује у сарадњи са Општином Никшић.