Type Here to Get Search Results !

Субота акатиста у манастиру Вујну; богослужио Епископ Јустин


У петак вече пете седмице Великог и Часног Поста, бденије са Акатистом Пресветој Богородици служио је Епископ жички Јустин у Манастиру Вујну, док је за певницом појало братство ове обитељи. Сутрадан на Светој Архијереској Литургији, када наша Света Црква прославља Свете мученике Хрисанта и Дарију, као и Преподобног Симеона Дајбабског, Епископу су саслуживали архимандрит Дамјан (Цветковић) и ђакон пожешки Дарко Глукчевић.


У својој беседи Владика је истакао значај великопосних недеља: „Свака недеља у овом посту имала је поуку за нас у смирењу, трпљењу, љубави и праштању.“ Преосвећени се потом осврнуо на смисао покајања говорећи о Светом Андреју Критском.  У закључку Владика је беседио о тајни страдања Господа Исуса Христа јер „без Голготе нема ни Васкрсења.“ Такође, на том путу страдања, а нарочито током поста, сваки хришћанин треба да пружи свој лични подвиг. Епископ је пожелео свима да у остатку поста се још усрдније моле Господу, да слушају Јеванђеље, да се уподобе Христовим страдањима, а потом, са надом и вером, да дочекају велико Свето Христово Васкрсење.

Након Свете Литургије, братство манастира са својим игуманом архимандритом Савом (Илићем), уприличило је трпезу љубави, где смо имали прилике да чујемо још неку поуку, као и корисне савете нашег Епископа Јустина.


Извор: Епархија жичка