Type Here to Get Search Results !

Краљевска породица присуствовала ускршњој служби у капели Светог Ђорђа


Прва прослава Ускрса за Чарлса и Камилу као нове монархе - Краљ Чарлс је такође на челу Англиканске цркве Енглеске од смрти своје мајке прошле године.


Према извештајима британских медија, краљ Чарлс III, краљица Камила и многи други високи чланови краљевске породице присустовали су првој ускршњој служби за време владавине новог монарха у замку Виндзор. Тамошња капела Светог Ђорђа из 15. века јесте и последње почивалиште краљице Елизабете II, која је умрла 2022. Служба на Ускрс била је прва тамо од њене смрти, наводи се у саопштењу.

Краљ Чарлс III је такође световни поглавар Англиканске државне цркве Енглеске као краљ и наследник своје мајке. Он ће бити крунисан са Камилом на служби у Вестминстерској опатији 6. маја. Као принц од Велса, Чарлс је често објављивао ускршњу поруку, да би у поруци 2022. године истакао да постоје милиони расељених лица широм света.

На Велики четвртак краљ и краљица су наставили традицију покојне Елизабете II да деле „велики новац” одабраним појединцима, уместо да папа или католички свештеници перу људима ноге на Велики четвртак у знак сећања на Тајну вечеру. Добитнике „новчића Великог четвртка“, који су сви у старосној доби за пензију, бира њихова епархија. То је знак захвалности на њиховој служби цркви и друштву.

По правилу, жена и мушкараца има онолико колико монарх броји година – односно овога пута 74. Старост краља одређује и број новчића. Према Краљевској ковници, која производи ове посебне кованице, краљ Јован је први пут представио новчиће 1213. године; 13 фенинга на 13 сиромаха. Од владавине Хенрија IV (1399-1413) број прималаца је изједначен са година старости краља.

Сваки прималац је добио две мале кожне торбице у којима се налазе претходно благословени новчићи. У једном су новчићи који су тренутно у оптицају, који симболизују краљевску милостињу намењену као помоћ за одећу или храну. Друга торбица садржи онолико новчића посебно искованих за Велики четвртак колико је монарх стар.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at