Type Here to Get Search Results !

Празник Цвети у манастиру Јасеновац


Празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, празник Цвети, молитвено је прослављен у недељу 9. априла 2023. године у Манастиру Јасеновац, сазнајемо благодарећи Епархији славонској. 


Звучни запис беседе


Са верним народом, поклоницима из Београда и Батајнице, са сестринством ове свештене обитељи и уз саслужење протојереја-ставрофора Луке Босанца и протођакона Милана Томашевића, свету Архијерејску Литургију у храму Светих Новомученика Јасеновачких служио је Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован. 

Честитајући празник и поучавајући о прочитаним речима из Светог Писма, Преосвећени Владика је указао да се у овим данима Велике и Страсне седмице "стапа време и све људско биће", подсетивши на речи о. Василија игумана манастира Ивирона да наступа "седмица којом Црква спава свет".

Христос је стотине километара прешао да би дошао до Јерусалима, успео се до њега, тадашњег и данашњег врха духовнога света, "да тамо пострада, јер не приличи пророку погинути негде другде ван Јерусалима", указао је Епископ Јован. Владика је подсетио да је Господ у овај град ушао на 'Капију милосрђа' која води "право на гору храма, тамо где се приносила једина жртва до тада у људском роду, јер су Јевреји били једини народ који је знао истинског Бога, који је слушао заповести Његове, који је приносио жртву у храму јерусалимскоме, јединоме храму тада на васколиком свету", јер се у синагоги није приносила жртва.

Народ Сину Давидову, Ономе Који ће спасити свет, баца палмине гранчице и виче 'Осана', подсетио је Владика, "јер је Он онај који ће тек донети истинску слободу Израиљу". "А Израиљ тада постаје нови Израиљ, васколико човечанство које исповеди Христа и причести се Христом" рекао је Владика Јован, поучивши да управо "данас почиње избављење роду људском".


Извор: Радио Слово љубве