Type Here to Get Search Results !

Спомен-дан за алепске митрополите киднаповане пре десет година

Цркве на Блиском истоку намеравају да обележе годишњицу отмице (22. априла) архиепископа Мор Григорија Јуане Ибрахима и митрополита Булоса Јазигија као Екуменски дан сећања на све жртве киднаповања.


Пре десет година, 22. априла 2013. године, сиријски православни архиепископ Мор Григорије Јован Ибрахим и његов грчки православни сабрат по служби, митрополит Булос Јазиги, ухапшени су и отети од стране непознатих лица док су се возили од сиријско-турске границе према Алепу. Од тада о овој двојици архијереја нема ни трага. Од следеће године Цркве на Блиском истоку ће 22. априла обележавати сећање на ове две жртве и многе друге као „Екуменски дан киднапованих и насилно несталих”. Ово је у понедељак пренела информативна служба „Про Оријенте”. Иницијатива за то долази од Блискоисточног савета цркава.

Овај нови спомен-дан биће установљен  у понедељак, 24. априла, током онлајн конференције поводом обележавања десете годишњице отмице двојице митрополита, саопштио је Блискоисточни савет цркава на свом сајту. На конференцији ће, између осталог, говорити и бивше жртве киднаповања.

Догађај се одржава под заједничким покровитељством антиохијског православног патријарха Јохана X , сиријског православног патријарха Мор Игњатија Афрема II и јерменског католичког патријарха Рафаила Бедроса XXI. Тада ће бити прочитано саопштење којим ће 22. април бити проглашен даном сећања.

Мор Григорије Јован Ибрахим и митрополит Боулос Јазиги имали су своје канцеларије у Алепу и водили кампању за дијалог и помирење између верских заједница у Сирији. Двојицу митрополита отели су непознати на контролном пункту 22. априла 2013. на путу од турско-сиријске границе ка Алепу. Били су у хуманитарној мисији: добили су обећање да ће бити ослобођена двојица свештеника киднапованих у фебруару 2013. из аутобуса који је саобраћао између Алепа и Дамаска –фра Мишел Кајал (јерменски католик) и о. Махер Махфуз (антиохијски православац). Можда је ово обећање већ било замка. У току отмице двојице епископа стрељан је возач њиховог аутомобила, док је само један пратилац двојице митрополита успео да побегне.

Мар Григорије је такође тесно сарађивао са фондацијом „Про Ориенте” дуги низ година, посебно на форуму за дијалог са Црквама сиријских традиција. Године 1989. постао је почасни члан ове Фондације. Митрополит Антиохијске патријаршије Булос Јазиги је рођено брат данашњег патријарха Блажењејшег Јована X.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at