Type Here to Get Search Results !

Присталице „ПЦУ“ заузели храм канонске Цркве у Житомирској области


Дана 13. априла 2023. године, присталице расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) заузели су храм канонске Украјинске православне цркве у Житомирској области.


Како је саопштио Савез православних новинара, активисти ПЦУ су из шестог покушаја заузели цркву Александра Невског Украјинске православне цркве у селу Царевка, Житомирска област. Расколници су, уз учешће председника села и општинских посланика Е. Пидкевича и Н. Оверковског, одсекли браве са храма, након чега су запленили светињу.

Иницијатор отимачине био је начелник локалног Старостинског округа Е. Духневич. „Још у мају прошле године он је окупио 43 лица из такозване територијалне заједнице, који су одлучили да приђу ПЦУ <…> У току једне године било је пет покушаја пљачке храма. На несхватљиве начине и незаконито наша заједница је пререгистрована у ПЦУ“, саопштила је Житомирска епархија.

Међутим, још 2022. године више од 150 припадника овдашње парохијске заједнице једногласно је гласало за верност Украјинској православној цркви и њеном предстојатељу, Његовом Блаженство митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru