Type Here to Get Search Results !

У Хмелницком су расколници отели храм Казанске иконе Матере Божје

Дана 13. априла 2023. године, у предграђу Гречани града Хмељницког, присталице неканонске такозване Православне цркве Украјине (ПЦУ) заузели су храм Украјинске православне цркве посвећен Казанској икони Матере Божје. Ово је саопштио Савез православних новинара.


Начелник Одељења за културу и туризам Градског већа Хмељницког А. Ромасјуков и локални посланик В. Пидгајчук позвали су мештане да преотму  храм. У храму су се окуполи људи који нису имали никакве везе са црквеном општином, развалили су врата и заузели цркву.

Дан раније, противници Украјинске православне цркве одржали су скуп на коме су гласали за прелазак парохије у расколничку ПЦУ. Гласању су присуствовали људи који живе на другом крају града, као и парохијани ПЦУ.

„Сви становници града, а посебно становници Гречанског округа, знају да је старешина храма, протојереј Петар Дјачук, подигао храм и брижно се старао о њему, улажући много труда“, напомињу у епархији. „Људи који нису присуствовали богослужењима, који нису учествовали у уређењу храма, дошли су и рекли да је ово њихово власништво.“

Старешина цркве протојереј Петар Дјачук и Црквена општина обратили су се за помоћ полицији и Хмељничкој обласној државној администрацији.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru