Type Here to Get Search Results !

Светогорски игумани неће да служавају са монасима из манастира који признају украјинске расколнике


Света Гора је подељена откако је Цариградска патријаршија створила расколничку „Украјинску православну цркву“ и дала јој „аутокефалност“ крајем 2018. – почетком 2019. године.


Док је већина од 20 главних манастира одбила да саслужује са гостујућим расколницима, шачица манастира је, заправо, служила с њима. Свештена општина — управно тело Свете Горе, које се састоји од по једног представника сваког манастира — у ствари је одлучила да дозволи сваком манастиру да се сам одлучи по том питању.

Међутим, то питање остаје болна тачка на Светој Гори до данас.

Током празничних богослужења за Благовештење Пресвете Богородице у манастиру Филотеју прошлог петка, игуман Никодим је рекао свештеномонасима придошлим из Пантократора и Ксенофонта, а који су ступили у општење са расколничком „Украјинском православном црквом“, да не могу саслуживати у Божанској Литургији, преносе aktines.blogspot.com и неколико других медија. Монаси нису јеретици, али игуман Никодим сматра да су саслуживали са расколницима и зато нису добродошли да служе у Филотеју.

Манастир Филотеј је увек био против расколника, а игуман Никодим је рекао монасима  у питању да не могу служити након што је разговарао са старцем Јосифом, игуманом манастира Ксиропотаму. Познато је да исти став заузимају и игумани других манастира — Зографа, Хиландара, Каракалуа и Светог Пантелејмона.

Старац Јосиф и остали решили су да заузму још чвршћи став — одбијају да саслужују не само расколницима, већ и оним светогорцима који су служили са њима — након што су последњих месеци запазили страшни прогон Кијевско-печерске лавре и Украјинске православне цркве.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com