Type Here to Get Search Results !

Грчки митрополит Арсеније: Папина посета охрабрује све хришћане у Мађарској


Бечки грчки православни митрополит је надлежни архијереј и грчких православних верника у Мађарској – Екуменски односи у Мађарској „братски“


Када папа Фрања буде у посети Мађарској од 28. до 30. априла 2023, тамо ће бити и бечки грчки православни митрополит Арсеније (Кардамакис). Митрополит није архијереј само за грчке православне вернике у Аустрији, већ и за њих у Мађарској. Митрополит је изричито поздравио папину посету као охрабрење свих хришћана  у тој земљи. Помолио се за успех папине посете. Он је екуменске односе Православне цркве према Католичкој цркви, али и према Црквама реформаторске традиције у Мађарској, описао као „братске“ и „добре“.

У Мађарској има између 8.000 и 10.000 верника који припадају Грчкој православној цркви. Цркве и парохије постоје у Будимпешти, Белојанису, Сигетсентмиклошу, Карчагу, Кечкемету и Сентешу. Постоји и неколико других богомоља у земљи у којима се повремено служе литургије. Помоћни епископ Пајсије (Ларенцакис) и девет свештенослужитеља руководе пастирским старањем у Мађарској. Према речима митрополита Арсенија, парохије у Мађарској бележе благи раст.

У Будимпешти грчка православна заједница светкује своје службе у малој капели посвећеној светим Јеротеју и Стефану.

Осим тога, односи са мађарском државом су добри. У августу 2021. године митрополиту Арсенију (Кардамакису) је тадашњи председник Мађарске Јанош Адер уручио највише одликовање Републике Мађарске. Године 2014. закључен је својеврсни конкордат између Мађарске и Цариградске патријаршије. Мађарска влада је 2017. године уступила комплекс зграда у центру Будимпеште, који ће убудуће бити административни, духовни и друштвени центар Грчке цркве у Мађарској. Цариградски патријарх Вартоломеј отпутовао је на свечану примопредају у августу 2017. године. Радови на реновирању још нису завршени. Патријарх Вартоломеј је 2000. године прогласио епископа Јеротеја, који је из Цариграда дошао Мађарску у 10. веку да мисионари, и краља Стефана и за свеце Православне цркве Цариградске патријаршије.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at