Type Here to Get Search Results !

Цвети у Бајиној Башти; богослужио Епископ Јустин


Дана 9. априла 2023. године, када Црква обележава празник Цвети, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у Храму Светог пророка Илије у Бајиној Башти.

Епископу су на Литургији саслуживали протојереј Милинко Лукић, Архијерејски намесник рачански, протојереј Владимир Васиљевић, старешина храма, протојереј Горан Милинковић, протојереј Боро Ћутило, протонамесник Владимир Малешевић, јереј Мирко Крупниковић и ђакони Стефан Симић и Милан Попадић.

На овај дан у нашем Светом храму излила се радост благодати Божије када је током Малог входа Владика Јустин рукопроизвео протонамесника Владимира Малешевића у чин протојереја и јереја Мирка Крупниковића у чин протонамесника.

Верни народ и деца су имали прилику да, након читања Светог Јеванђеља, чују беседу Преосвећеног Владике Јустина који је рекао да смо се приближили тренутку када се остварује оно што је Господ хтео са људским родом. Осврнувши се прво на чудо васкрсења Лазаревог, а потом и на догађај којег се наша Црква сећа данашњим празником, рекао је да су сав народ и деца викали „Осана во вишњих„, а већ сутрадан од истог народа долази „Распни Га, распни„.

„Читава ова седмица до Васкрсења биће дани када ми као Христови следбеници, идемо за Њим, пратимо Га у стопу, страдамо са Њим, распињемо страсти своје, ум и своју грешну вољу, плачемо под крстом као и Пресвета Богородица и ученици Његови, осећамо да то Он чини све за нас„, рекао је Владика.

У наставку беседе истакао је да морамо бити добри и према ближњима, јер је Господ показао да какав је однос према ближњем такав је однос и према Богу. Господ је постио 40 дана да би нам показао да без поста, молитве, покајања и врлина нисмо хришћани. Зато треба да искористимо ово време да се сјединимо са Христом, да постимо што достојније, колико је то нама људима могуће и припремимо се за празник Христовог Васкрсења.


Извор: Епархија жичка