Type Here to Get Search Results !

Упокојио се митрополит Петре Корнилије


Архијереј се упокојио у суботу 13. маја у поноћ у 85. години живота, саопштавају из Патријаршије. Као архијереј служио је Цркви 47 година. Опело му је одслужио у манастирској цркви светих Константина и Јелене Братства Гроба Господњег Његово Блаженство патријарх јерусалимски Теофило. Вјечнаја памјат!


На сајту Јерусалимске патријаршије налази се кратка биографија митрополија Корнилија: Митрополит Корнилије (Родусакис) је рођен 1936. године у Маргарикарију у Ираклиону на Криту. У Јерусалим је дошао 1951. године.

Завршио је Патријаршијску школу и замонашио се 1958, а1959. рукоположен је у јерођакона. Завршио је Богословску академију на Халки. За јеромонаха је рукоположен 1964. године, а у достојанство архимандрита уздигнут је 1965. године. Године 1967. упућен је на даље студије у женевски институт Васељенске патријаршије, а 1972. године постављен је за члана Светог и Свештеног синода.

Служио је као главни ризничар, учитељ и директор Патријаршијске школе, као и главни уредник и директор часописа „Нови Сион“ и председник Просветног одељења.

У октобру 1976. године изабран је и хиротонисан за архиепископа севастијског. Године 1978. постављен је за Патријаршијског комесара у Витлејему, 1981.  именован је за председника Школског одбора.

Године 1991. унапређен је у звање митрополита. Постављен је за председника Црквеног суда у Јерусалиму.

Служио је као местобљуститељ патријарашког престола. Као представник Патријаршије учествовао је на разним конференцијама и мисијама.

Поново је обављао службу местобљуститеља патријарашког престола 2005. године.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com