Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Манастир Зограф подржава митрополита Онуфрија и Украјинску цркву


Све већи број архијереја, свештенства и монаштва из целог православног света иступа у одбрану прогоњене Украјинске православне цркве и братије Кијевопечерске лавре.


Недавно је игуман с братијом манастира Зографа, бугарског манастира на Светој Гори, упутио писмо подршке Његовом Блаженство митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију.

Писмо је објављено на сајту Ловечке епархије Бугарске цркве. Његово Високопреосвештенство митрополит Гаврило, епархијски архијереј, раније је упутио писмо подршке Његовом Високопреосвештенству митрополиту запорошком Луки Украјинске Цркве.

Његово Преосвештенство епископ констанцки Михаило из Бугарске православне цркве, игуман Чекотинског манастира Архангела Михаила и игумани, игуманије и братства и сестринства осам других манастира такође су у марту објавили изјаву подршке канонској Украјинској православној цркви.

У писму манастира Зографа стоји:

„Ваше Блаженство,

Наше братство се сећа Ваших посета нашем манастиру када сте долазили на поклоњење Светој Гори, и када смо заједно узносили молитве нашем заједничком Творцу и учествовали у Светим Тајнама Христовим. Исто су то чинили и остали архијереји Украјинске православне цркве и  свештеници и верници. Као што смо у прошлости делили радост заједништва и братољубља, тако и сада саосећамо с великом тугом то што је задесило Цркву Христову у Украјини. Прогони архијереја, монаштва и верног народа додатно појачавају трагедију братоубилачких догађаја који се збивају у Вашој земљи.

Сви верујемо да ће по благом промислу Божјем Украјинска православна црква изаћи очишћена огњем прогањања. Такође придружујемо наше смерне молитве Вашим молитвама за мир у целом свету и за коначан тријумф правде и истине у Вашој земљи.

Просимо Ваше свете молитве,

Игуман свештеног манастира Зографа,

архим. Амвросије и све у Христу братство“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com