Type Here to Get Search Results !

Власти признају: У Закарпатjу и Кијеву ниједна црква УПЦ није се придружила расколницима


Иако је рат у Украјини несумњиво имао огроман утицај на Украјинску православну цркву, понекад постоје и неке охрабрујуће вести. Од почетка рата у фебруару 2022. године, насилно заузимање цркава је знатно порасло, а неке парохије су се добровољно придружиле расколничкој „Православној цркви Украјине“. Штавише, и један манастир, у западном Лавову, придружио се „ПЦУ“.


Неке  покрајинске и градске власти широм земље прогласиле су забрану Православне цркве, а однедавно су почеле и једноставно да одузимају Цркви парцеле на којима се налазе њене цркве.

Међутим, повремено је било оних политичара који признају да немају овлашћења нити право да забрањују Цркву, као што су недавно изјавили Градско веће Кропивницке у централној Украјини и градоначелник Никопоља у јужној Украјини.

А, као што је познато, држава активно покушава да избаци Цркву из Кијевопечерске лавре и на нишан је узела неке архијереје, клирике и монахе.

Ипак, упркос притисцима, ниједна парохија канонске Украјинске православне цркве у крајњој западној Закарпатској области није се пријавила за придруживање расколницима, известила је покрајинска администрација прошлог месеца за захид.еспресо.тв.

Свеукупно, УПЦ има 623 парохије у то области, од почетка рата прошлог фебруара ниједна није одлучила да напусти Цркву.

Исто тако, посланик кијевског Градског савета недавно је открио да од почетка рата ниједна парохија УПЦ у Кијеву није поднела молбу да се придружи расколницима.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com