Type Here to Get Search Results !

Кнез Олег Рјазански унет у синаксис рјазанских светих


У уторак, 16. маја 2023, Свети синод Руске православне цркве испитао је и одобрио диптихе светих помесних сабора који се поштују у аутономним црквама, егзархатима, митрополијским окрузима и епархијама Московске патријаршије, преноси сајт патриархиа.ру.


Већина светих које су поједини сабори канонизовали, већ су били прослављани и поштовани на локалном нивоу, али сада је сабору светих додано једно ново име.

Наиме, председница Градског савета Рјазања Татјана Панфилова извештава:

„Уторак је донео радосну вест — име блаженопочившег Великог кнеза рјазанског Олега унето је у диптих рјазанских светих, схимника Јоакима.

Олег Рјазански је био заиста јединствен човек — велики ратник, мудар владар који је примио монаштво, али није напустио да служи свом народу. Светла успомена на овог човека и његова дела вековима је жива у нашој земљи.

Дуже од 10 година и свештенство и световне власти града заједно су настојали да унесу великог војводу у диптих рјазанских светих. Драго ми је што се догодио овако значајан догађај за наш град.“

Блажени кнез Олег Иванович Рјазански (1353-1402) живео је у тешком времену. Кнежевина је стално била под претњом страних инвазија, а под њим је 12 пута нападана и разарана, али је кнез Олег увек потом обнављао живот у тој области, трудећи се да живот људи учини спокојним.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com