Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Важно је да наш народ очува своју унутарњу слободу


Дана 30. априла 2023. године, у трећу недељу по Васкрсу, Светих жена мироносица, на крају БожанскеЛитургије служена је трпеза при Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, чијим се учесницима обратио Његова Светости патријарх московски и све Русије Кирил.

Његова Светост је посебно рекао:

„Шта су радили у „слободној“ Европи? Све су упрегли у једну кочију, покушавајући да их уклопе у исте стандарде; и сви су уверени да ће поштовање ових стандарда довести до срећног, просперитетног живота. Али видимо да се оно најважније – хришћанска вера – не уклапа у ове стандарде! И нека и даље неки доживљавају такозвани западни свет као идеал – али ово није идеал, већ крај, ово је смрт цивилизације! Истополни бракови, педофилија, „слобода“ која потпуно разара личност – све то заиста делује против човека, против његове аутентичности, против његове природе. И сваки мислећи политичар, сваки мислећи човек мора да схвати: на тој страни нема изгледа за живот, јер све што се тамо данас представља као идеал од Антихриста је, од демона и против Христа је.

Говорим по савести архипастира, повезујући своје речи са Светим писмом, са вољом Божјом: морамо да радимо на томе да и даље постоје духовни идеали који су постављени у темељ европске цивилизације и који у потпуности одговарају вредностима ​наше руске цивилизације. А за ово се треба борити - борити се за нашу младост, борити се за нашу интелигенцију,

Још једном подсећам на речи апостола Павла: не ратујемо против крви и меса, односно није против институција државне власти, него против господарстава и власти, и господара таме овога света, против духова злобе у поднебесју (в. Ефесцима 6,12). Ове речи сада треба да буду у мислима, у срцу сваког свештеног лица и сваког верника. Али ово што сада чујете од Патријарха, нећете чути од многих западних црквених предстојатеља. Зашто? Да, зато што се боје! А зашто се ми у Совјетском Савезу нисмо бојали да идемо против тадашње струје? Зашто се мој отац није плашио изгнанства и затвора? Зашто се мој деда, који је прошао кроз 47 затвора и седам прогонстава, није плашио, а имао деветоро деце? Зашто се генерација пре нас није ничега плашила? Наравно зато што је постојала чврста вера, уверење у исправност онога што нас Господ учи. И људи нису издали своју веру и нису издали своју Цркву.

Зато је толико важно да данас наш народ — мислим не само на Руску Федерацију, већ на сву ову огромну историску територију, прожету духом Православља и загрљену ​​пастирском одговорношћу Руске православне цркве — сачува своју унутарњу слободу. А за то мора да се решимо искушења, и не дај Боже да за ситниш продамо своје првородство, своју слободу, своју независност, своју љубав према родној земљи, своју љубав према Богу и Његовој Цркви.

Сада је наступио судбоносни тренутак, али верујемо да ће Руска црква, а преко нас и руска држава, и све нама блиске пријатељске земље по духу, и православне и муслиманске, изабрати прави пут – пут живота. А позивам оне који сумњају - да напусте пут који води ка губитку сопственог идентитета, аутентичности, слободе и независности. Нека Бог дâ да сви будемо заједно – да се не мешамо у унутарње ствари једни другима, да никоме не ограничавамо слободу, већ да објављујемо и учвршћујемо велике духовне вредности које смо добили из хришћанске вере.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru