Type Here to Get Search Results !

У Александријској патријаршији окончан дијалог између Православне и Римокатоличке цркве


У поподневним часовима 7. јуна 2023. године у Александријској патријаршији успешно је завршено заседање Међународне мешовите богословске комисије за дијалог између Православне и Римокатоличке цркве.


Приликом одласка 22 православна и 18 римокатоличких  представника, митрополита, кардинала, старешина  манастира и у свету признатих богослова, патријарх Александријски Теодор II изразио је  задовољство рекавшио: „Прослављамо Свету Тројицу због овог историјског богословског сусрета, који је једнодушно завршен светим осећањем и великом радошћу. Опраштамо се од Високопреосвећених сапредседавајућих и уважених чланова Међународне мешовите комисије за вођење богословског дијалога између Православне и Римокатоличке цркве, која се састала од 1. до 7. јуна 2023. у Александријској патријаршији, која има богату историју и обећавајућу будућност.

У данашње време постоје поделе, нервозе, ситне емпатије и бесмислене конфронтације које опседају наш смутни свет, али и Цркву жедну мира, јединства и љубави. Као што показује историја, овај догађај мирног, темељитог, плодоносног и благословеног дијалога између двеју Црквава представља блистав пример добре воље и братске сарадње. То, дакле, даје наду у бољу будућност међусобног разумевања, смиравања и солидарности.”

Напомиње се да је увече 6. јуна генерални конзул Грчке у Александрији Атанасије Коционис приредио топао пријем у част Заједничке комисије. Патријарх Теодор му је у знак захвалности за помоћ у одржавању Богословског дијалога поклонио ручно живописану копију икону „Достојно јест“.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com