Type Here to Get Search Results !

Кипар: Свети синод осудио злоупотребу икона на „паради поноса“


Свети синод Кипарске цркве позива вернике да се изјасне против злоупотребе светих икона од стране учесника недавне „параде поноса“ у Никозији.


Према листу Cyprus Mail, стотине људи је учествовало у маршу одржаном крајем прошлог месеца под слоганом „Заједно напредујемо“. Кипарски прајд 2023. трајао је укупно 10 дана.

Архијереји су након данашњег заседања изјавили:

„Синод се бавио ношењем извештачених икона Богородице и светитеља, као и фотографија хероја грчког народа, током такозване „параде поноса“, што показује највеће непоштовање наших светиња и представља увреду људског достојанства. Синод позива народ да покаже одбојност према оваквим ситуацијама и да остане веран ономе што смо наследили од предака.“

Међутим, нејасно је на које тачно слике Синод мисли. Dialogos.com пише да „ове слике које је Свети Синод осудио нису биле ношене на  „поносу“, нити биле са Кипра...“, али не даје даље информације.

Ово није први пут да се кипарски Синод бави оваквим питањима. У мају 2014. осудио је планове за одржавање прве „параде поноса“ на Кипру крајем тог месеца, рекавши: „Црква и наука сматрају хомосексуалност падом и болешћу људске личности, а не природним путем живота или избора. Зато чланови Синода препоручују одговарајући третман и терапију и противе се институционалној и друштвеној подршци и прихватању.”

И прошлог месеца, док је Кипарски понос био у току, Синод је осудио предлог да се озаконе терапије конверзије које имају за циљ да помогну онима који пате од истополне привлачности, родне дисфорије и других сличних проблема. Међутим, посланици су игнорисали глас Цркве и донели закон.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com