Type Here to Get Search Results !

Архијереј Јерусалимске цркве називао моралним злочином покушаје истеривања монаха Кијево-печерске лавре


Покушаји протеривања монаха канонске Украјинске православне цркве из Кијево-печерске лавре су морални злочин и представљају непримерено испољавање мржње према хришћанима, каже митрополит востријски Тимотеј (Маргаритис), егзарх Светог Гроба на Кипру (Јерусалимска православна црква).


„Не знам да ли је одлука министра културе Украјине подржана законом, али с моралне тачке гледишта, злочин је ако он инсистира да монаси напусте своје келије“, рекао је митрополит, а цитира ТАСС.

Према речима митрополита Тимотеја, расколничка „Православна црква Украјине“ (ПЦУ) чини све да потре могућност помирења са архијерејима канонске Цркве.

„Насилно заузимање цркава и прогон епископа, клирика и верника Украјинске православне цркве, а сада и протеривање монаха из Лавре, у коме је очигледно испољавање мржње која уопште не доликује хришћанима, доприносе повећању удаљеност између ње (ПЦУ – прим. аут.) и канонске Украјинске православне цркве. Уместо да све монахе с љубављу прихвати као своју братију и да им пружи могућност да служе у свом родном манастиру, ПЦУ, нажалост, доказује да је лишена љубави Христове и да је у рату са њима“, рекао је митрополит.

Митрополит Тимотеј је назвао неприхватљивим уцене и сурове мере украјинске државе које користи према  монасима да прихвате нову црквену власт. Он је подсетио да су сада прогоњени монаси својевремено Кијево-печерску лавру, напуштену у атеистичком периоду, учинили „духовним средиштем, местом молитве и уточиштем за утеху свих верника“.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru