Type Here to Get Search Results !

Велики муфтија из Египта код Патријарха српског


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 6. јуна 2023. године у Патријаршијском двору у Београду Великог муфтију г. Шавки Ибрахима Абдулкарим Алама из Арапске Републике Египат.


На почетку разговора, који је протекао у срдачној и пријатељској атмосфери, патријарх Порфирије је бираним речима исказао добродошлицу високом госту из пријатељског народа.

Изразивши радост због сусрета којим се укрепљује сарадња између хришћанских и муслиманских великодостојника, као и народа Србије и Египта, саговорници су нагласили значај мира и дијалога у свету и региону.

– Веома ми је драго што се налазите у посети нашој земљи не само због дијалога, дијалога који је –  у данашњем смислу речи – постао излизана фраза, него дијалога који живе хришћани и муслимани одувек. Ми нисмо позвани само на дијалог, на међусобно уважавање и на разговор, него и на много више од тога. Позвани смо да сведочимо вредности које се темеље на вољи Божјој – поручио је патријарх Порфирије.

Велики муфтија је захвалио Патријарху српском на срдачном дочеку и сагласио се са Патријарховим ставом о значају вере у савременом друштву ради очувања основних и највиших вредности као што су породица и брак – заједница мушкарца и жене.

– Наша вера Ислам позива на мир, шири мир и јединство, противи се свакој врсти екстремизма. Ми у Египту, као већински муслимани, водимо рачуна о свима, а у Србији сам осетио исти такав однос – истакао је Велики муфтија, који је том приликом упутио изразе саучешћа Патријарху и српском народу због трагедија у Београду и Младеновцу 3. и 4. маја ове године. – Египатски народ саосећа са српским народом у овим тешким тренуцима – поручио је Велики муфтија г. Шавки Алам.

Амбасадор Басел Салах је поделио са Патријархом и Великом муфтијом своје утиске стечене након две године дипломатске службе у српској престоници: – У Србији нисам приметио било какву врсту дискриминације. Без обзира на верску и националну припадност однос државе према свим грађанима је исти.

Пријему су присуствовали Епископ марчански г. Сава, шеф Кабинета Патријарха српског; Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског; архимандрит Прокопије из Антиохијске Патријаршије; др Ибрахим Негм, саветник Великог муфтије; г. Басел Салах, амбасадор Арапске Републике Египат у Београду; гђа Оливера Јовановић из Информативне службе Српске Православне Цркве.


Извор: Инфо-служба СПЦ