Type Here to Get Search Results !

Сви крштени хришћани морају проповедати Јеванђеље, опомињу румунски архијереји

 +

Заповест о проповедању Јеванђеља целом свету упућена је сваком хришћанину, а не само рукоположеном свештенству, каже Синод Румунске православне митрополије Западне и Јужне Европе.


У архипастирској посланици поводом празника Педесетнице, шест румунских архијереја, на челу са митрополитом западно- и јужноевропским Јосифом, позива вернике да буду свесни деловања Духа у себи, да продубе своју везу са Христа, и да поделе овај дар са светом.

Подсећајући на то да је Дух Свети сишао на Апостоле, архијереји пишу да је, дакле, мисија проповедања Јеванђеља мисија специфична за рукоположене клирике, епископе и свештенике.

Али у исто време „ту одговорност, на известан начин, сносе и сви крштени“. И заиста, нису само Апостоли помогли ширењу Јеванђеља по свету, већ и Богородица, жене мироносице и многи други.

Дело Духа Светога је увек било усмерено ка преобраћењу народа, „али дело Духа Светога је и са онима у Цркви, крштенима, носиоцима у свету дела Духа који обитава у њима“.

„Крштени верник види и осећа силуи смелост која не долази природно. Сваки крштени хришћанин је вођен Духом Светим ка јединственом опиту заједништва са Христом, Васкрслим из мртвих. Од сада он не може да не дели са другима ово унутрашње богатство које даје смисао животу“, настављају архијереји.

Хришћани су од најранијих дана Цркве сведочили Васкрслог Христа било проповедањем, било својим хришћанским начином живота, који треба да прожима самопожртвована љубав.

„На исти начин и ми не можемо да не видимо дело Светог Духа који се јавља у свету и у Цркви“, наставља се у посланици. „Уз све тешкоће са којима се сусрећемо у нашем добу, и старији и млађи, убеђени смо да је Господ на кормилу брода Цркве и да нас никада не напушта, да нас све води у мирно пристанише Царства небеског.”


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com