Type Here to Get Search Results !

Захтев да УПЦ напусти Лавру је „незаконито и неоснован“, каже Правно одељење Цркве

Захтев Министарства културе да Украјинска православна црква у року од три дана напусти Кијевско-печерску лавру и врати имовину држави јесте „незаконит и неоснован“, каже Правно одељење УПЦ.


Захтев Министарства представља једнострани раскид уговора о коришћењу Доње лавре закљученог између државе и Цркве, те стога „не подлеже извршењу“, наводи Правно одељење Информативно-просветне службе УПЦ.

Министар културе Александар Ткаченко објавио је јуче такву наредбу. Према његовим речима, ако Црква не напусти територију сопственог манастира, ствар ће бити покренута на суду.

Међутим, „случај се већ разматра на суду и било какве радње да се УПЦ одузме право коришћења Лавре незаконите су“, одговарају из Правног одељења. Држава је поднела тужбу против манастира, а манастир тужбу против државе.

Манастир никада није добио извештај о резултатима комисије задужене за преглед стања Лавре, нити је добио било какву документацију која би поткрепила њен закључак. Према подацима Министарства културе, овај податак је поверљив, иако је суд наложио да се стави на располагање манастиру.

„Узимајући у обзир наведено, захтев да се престане с коришћењем државне имовине  и она врати држави незаконит је и не може се испунити“, закључује Правна служба.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com