Type Here to Get Search Results !

Суд подржава исељење Украјинске цркве из Горње лавре


Крајем прошле године канонска Украјинска православна црква и братство Успенске Кијевопечерске лавре избачени су из Горње лавре, лишени права служења у Светоуспенском Саборном храму и Трапезној цркви светих Антонија и Теодосија.


Последње богослужење је одржано у Трапезној цркви у новогодишњој ноћи, током које су православни верници почели да певају „Христос воскресе“, показујући да њихова вера остаје чврста упркос тешким временима.

Манастир је у државном власништву још од совјетских времена. Подељен је на Горњу и Доњу лавру, и функциконише према посебним уговорима о коришћењу. Држава тренутно ради на томе да Цркву избаци и из Доње лавре, где се налазе прави пећински комплекси.

Кијевопечерска лавра је изнела случај Горње лавре на суд, тврдећи да је исељење било неосновано и да крши права Цркве. Међутим, 13. јуна 2023, Привредни суд Кијева је одбио тужбу манастира, а да притом није саслушао аргументе манастирског правног заступника.

Према речима адвоката протојереја Никите Чекмана, манастир је поднео молбу за одлагање судског претреса „због других поступака који су објективно онемогућили учешће на суђењу“.

Међутим, суд је одбио молбу и одржао прву седницу без присуства представника манастира и одмах донео одлуку. „Тако суд није ни дао могућност  тужиоцу да на рочишту изнесе своје аргументе, да поставља питања туженом, учествује у претресу и изнесе свој правни став како суду тако и јавности.

По мишљењу оца Никите, суд је одбио захтев да се решење по предмету одложи због притиска од стране  министра културе, који намерава да протера Православље из Кијевске и Почајевске лавре.

Према речима о. Никита, манастир ће уложити жалбу на судску пресуду.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com