Type Here to Get Search Results !

Прва индијска држава која је укинула забрану преласка из вере у веру


Забрану промене религије донела  је претходна хиндуистичка националистичка владa


Карнатака на југу земље је прва индијска држава која је укинула забрану верских конверзија. Премијер Сидарамаиах из секуларне Конгресне партије објавио је укидање контроверзног закона из 2022. године, преноси азијска новинска служба Usanews (петак 16.6.2023).

Забрану промене религије издејствовала је претходна хиндуистичка националистичка влада Индијске народне партије (ИНП) на државним изборима у мају. Међутим, током предизборне кампање Конгресна партија је обећала да ће поништити све "неуставне уредбе" које је наметнула та националистичка  партија.

Католички надбискуп престонице Карнатаке, Бангалора, Питер Мачадо, поздравио је укидање забране конверзије и изразио дубоку захвалност влади.

Једанаест држава у Индији у којима је на власти ИНП недавно је донело сличне законе. Разлог за ово била је жеља да се заустави обраћење из религије у религију путем примљивања, насиља и принуде. Међуверски бракови између хиндуистичких девојака и хришћанских или муслиманских мушкараца такође су забрањени.

Надбискуп Мачадо, који је предводио кампању против закона о конверзији, рекао је да је ранији закон у Карнатаки и у другим државама драматично повећао нападе на хришћане.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at