Type Here to Get Search Results !

Симпосион о Богословској академији на Халки


У уторак, 13. јуна 2023, у Богословској школи на Халки, читана су излагања учесника Међународног међуправославног научног симпосиона под називом „Допринос професора и дипломираних студената на Халки међуправославним односима: Богословска школа на Халки; расадник црквеног кадра Васељенске патријаршије“, који је организован поводом стогодишњице одржавања Свеправославног конгреса 1923. године у Цариграду.


Рад овог симпосиона отворио је васељенски патријарх Вартоломеј, који је одржао уводно обраћање.

„Сваки покушај да се оспори аутокефалност Цркве Украјине подрива међуправославни мир и омета сарадњу и заједничко сведочење православних Цркава“, рекао је васељенски патријарх Вартоломеј на почетку свог говора.

Штавише, Васељенски патријарх је у свом говору истакао вишедимензионални допринос свештене Богословске школе на Халки Цркви и богословљу и њен значај за Васељенску патријаршију, јер је „била богословско 'врело' Велике Цркве' (Цариградске ).”

„Дух Халке, као дух Васељенске патријаршије, био је оваплоћење непоколебиве верности догматском, литургијском и канонском предању Цркве“, навео је он. „Било је очигледно да професори Халке треба да учествују у догађајима Патријаршије, као богословски саветници, као чланови разних комисија, као специјални известиоци, као браниоци њених права. Ова Академија „храни“ Свету Цркву Христову високо обученим, динамичним и посвећеним посленицима. Њени дипломци улазили су у Патријаршијски двор и били су будући епископи, духовно руководство Цркве. И сигурно је да им је Халка дала неопходно духовно знање и неопходне квалификације да би овладали ’етосом Фанара’“, додао је Свјатјејши.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com