Type Here to Get Search Results !

Eстонски савет црква подржава традиционални брак док се Парламент спрема да гласа о предлогу закона о геј браку


Савет цркава Естоније објавио је 12. јуна 2023. саопштење у одбрану традиционалног схватања брака као заједнице једног мушкарца и једне жене.


Текст су потписали предстојатељи свих вероисповести заступљених у Савету, укључујући митрополита Естонске православне цркве Московске патријаршије Евгенија, митрополита Естонске апостолске православне цркве Константинопоља Стефана, и друге католичке и протестантске великодостојнике.

Саопштење долази у тренутку када се Парламент припрема да гласа о нацрту закона којим би Естонија могла да постане прва бивша совјетска држава која је легализовала геј бракове.

Обе православне јурисдикције су такође издале саопштења у мају након што је влада првобитно одобрила нацрт закона који ће ускоро бити стављен на гласање.

Порука Савета гласи:

Све хришћанске цркве које делују у Естонији, а које су чланице Савета цркава Естоније, подржавају холистички поглед на живот, где влада хармонија између срећног живота сваке особе и виталности народа у целини. Као хришћани верујемо да је тај склад загарантован гледиштем о браку, деци и породици заснованом на Светом писму.

Бог је створио људски род — мушко и женско — по својој слици и поставио темељ за брак, савез између двају полова заснован на савезу. Ово је и физичко, и емоционално и духовно сједињење, које се у Светом писму истиче речима „једно тело“ (Пост. 2,24). То значи потенцијалну способност рађања деце и продужавање људског рода, захвалност на овом дару и жељу да се он обнавља. У сваком човеку живот се огледа као дар Божји, а у браку мушкарца и жене идеја стварања постаје стварност.

У Светом писму нема примера на основу којих би се могло претпоставити да би се заједнички живот истополних особа могао назвати браком. По Творчевом науму, брак је облик заједничког живота само мушкарца и жене који се допуњују и помажу, како је описано у првим поглављима Светог Писма:

Бог створи човека по свом обличју, по лику Божјем створи га; мушко и женско створи их је. И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њоме, и владајте рибама морским и птицама небеским и свим живим што се креће по земљи (Пост. 1,27-28);

Зато ће човек оставити оца свога и матер своју, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело (Пост. 2,24).

За децу рођену у породици отац је мушкарац, а мајка жена и управо они имају почаст и дужност да испуне своју родитељску дужност у свему што се тиче васпитања и развоја деце. Дужности родитеља у породици су једнаке.

Сматрамо да је породица заснована на брачној заједници жене и мушкарца, да је основа за очување и предуслов за умножавање народа, што је у складу и са Библијом и са духом, идејом и сврхом Устава Републике Естоније. Деца рођена од оца и мајке не остају без корена. Деца свој идентитет граде на начин на који су то чинили њихови родитељи, баке и деке, и сви претходни нараштаји породичног стабла.

Верујемо да и код куће деца усвајају веру својих родитеља и бака и дедова, што је важно за подршку менталном здрављу и стабилности новог нараштаја у ситуацији када је удео ратова, болести и других непредвиђених чинилаца непрестано повећава у друштву. Држимо се гледишта да су деца наше највредније благо, чија привилегија и дужност васпитања припада њиховим биолошким родитељима, који су за децу мост између прошлости и будућности. Очување брака и породице као наслеђа укорењеног кроз векове одражава начин размишљања оријентисан на стабилност и вредности које су проверене временом.

Верујемо да идеали који су у складу са Светим писмом такође испуњавају услове срећног људског живота. Неопходно је заштитити те идеале и ојачати њихов утицај у друштву, јер од идеала зависи очување народа и културе Естоније за сва времена.

Поштујући право свих људи на слободу вероисповедања и говора, очекујемо исти став и од оних који са нама не деле нашу веру и животне вредности. На основу наше вере уверени смо да се заједнички живот особа истог пола суштински разликује од брака мушкарца и жене, па се стога не слажемо ни са каквим покушајима мењања важећих закона како би се замаглило или кршило законито и суштинско схватање брака као заједнице једног мушкарца и једне жене.

Сматрамо да се брига парохија и друштва – Цркве и државе – у целини најбоље показује у одржавању традиционалног брака проналажењем неопходних механизама социјалне подршке како би се обезбедило очување и одрживост породице.

Молимо се за мир, љубав и хармонију у друштву! Нека Господ сачува Естонију и њен народ!


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com