Type Here to Get Search Results !

Предавање протопрезвитера-ставрофора Бранка Ћурчина: Црква – институција или живи организам


„Једини начин да останемо нормални јесте да живимо у Цркви“, поручио је Ваљевцима протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, новосадски свештеник, духовник терапијске заједнице за лечење болести зависности „Земља живих“ и један од најмлађих ученика Преподобног Аве Јустина. 


Управо на празник овог новопросијавшег светила православља, отац Бранко је у Саборном Храму Васкрсења Христовог говорио на тему: „Црква – институција или живи организам у оквиру циклуса трибина „Православље и млади“. Излагање оца Бранка, који је последњи пут говорио пред нашим суграђанима пре осам година, подстакло је бројне Ваљевце да дођу да га чују, међу њима и Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија, који проту познаје три деценије.

„Многи Цркву доживљавају као неко удружење, као институцију која треба да да инстант решења… Данашњи човек је размажен хоће да буде све по његовом, односно жели да сведе Бога на своју меру“, истакао је отац Бранко, свештеник са вишедеценијским искуством у мултикултуралној средини, окружен људима најразличитијих профила. „Црква нас позива на жртвену љубав. Без личне жртве нема вере“, додао је беседник, указујући притом да је јеванђеље статут нашег живота, те да не упадамо у замку да, попут многих, доживљавамо Цркву у дневнополитичком контексту. „Црква има механизме да помогне човеку да остане нормалан, рекао је отац Бранко, поткрепљујући своје излагање примерима из живота, међу којима посебно место има манастир Ћелије, пошто је то место где се духовно родио и препородио. Као млад богослов, заједно са Сватјејшим Патријархом Порфиријем, одлазио је да се надахњује мудростима Аве Јустина, који је непрестано говорио о свеопштој духовној кризи која можда данас достиже кулминацију. „Ако се Европа не буде вратила Христу, пропашће“, упозорио је отац Бранко.

На крају свог излагања, предавач је позвао свештенике да не плаше народ, него да га подстичу на оптимизам. „Трудимо се да живимо по јеванђељу, дајмо максимум у ономе шта јесмо, покајмо се, јер покајање је рад на себи, односно враћање себе на прави пут“, закључио је прота Бранко који је потом подстакао присутне на питања. Предавање оца Бранка моћи ћете да чујете ускоро на интернет страници радија „Источник“, али и да га погледате YouTube каналу радија. Следећи сусрет заказан је за 29. јун. Како је рекао уредник трибина „Православље и млади“, јереј Дејан Трипковић, у госте долазе Александра Нинковић-Ташић и Александар Гајшек који ће говорити о Тесли и Пупину.


Марина Марић


Извор: Епархија ваљевска