Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије стигао у посету Епархији аустријско-швајцарскоj


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије започео је 8. јуна 2023. године, на братски позив надлежног архијереја Преосвећеног Епископа г. Андреја, посету богочуваној Епархији аустријско-швајцарској.

Његова Светост Патријарх г. Порфирије стигао је данас у поподневним часовима у Беч у пратњи Преосвећеног Епископа хвостанског г. Алексеjа, викара Патријарха српског, и архимандрита Данила, директора Патријаршијске управне канцеларије. Испред Саборног храма Светог Саве у Бечу патријарха Порфирија је дочекао епископ Андреј са свештенством и многобројним верним народом. Том приликом у Саборном храму је служен свечани чин доксологије, после чага је епископ Андреј поздравио Патријаха српског и његову свештену пратњу:

– Ваша Светости, од срца вас поздрављамо у Саборном храму Епархије аустријско-швајцарске у Бечу и братољубиво и радосно вас у Христу грлимо. Добродошли међу нас, свештенство и верни народ који смо благодаћу Духа Светога Утешитеља, који држи свеколико биће и поредак Цркве, верна духовна чеда Светог Саве, нашег првопрестоног духовног Оца и путовође кроз векове историје. Вама, Ваша Светости, и Вашој часној пратњи захваљујемо из срца на доласку из наше вољене Отаџбине и на овој Вашој званичној посети као узајамној подршци и свези љубави. Добродошли међу верни српски народ који вас са радошћу, упоредивом само са васкршњом и духовном радошћу, срдачно дочекује и поздравља.

Патријарх српски г. Порфирије је заблагодарио на добродошлици и поручио:

– Беч није непознат нама православним Србима. Напротив, то је град који је ширио своје руке и у своја недра вековима примао наше претке. Ево, хвала Богу, ни вас није мало ни у царском граду Бечу, али и у читавој Епархији аустријско-швајцарској. Хвала Бога, поред тога што имате могућности да обезбеђујете себи спољашњи живот, да имате материјалне услове, да можете да имате егзистенцију, дао је Бог да у овом граду имате и своју душу. Дао је Бог молитвама Светог Саве и свих светих из нашег рода да имате своје храмове широм Аустрије. Човек је створен је по слици и прилици Божјој, створен је, како каже наука, као психосоматско биће, као биће које је позвано да све оно што има, што јесте, што мисли и говори буде прожето благодаћу Духа Светог. Створен је човек по слици и прилици Божјој, а то значи да је наше назначење много узвишеније од онога што се може умом досегнути, очима видети и руком опипати. Наше назначење је да живимо по слици и прилици Свете Тројице, а то значи да имамо могућности и капацитета да са једне стране учествујемо у свему ономе што је Божје благодаћу Духа Светог, а са друге стране и нашим подвигом, подвигом вере, молитвe, сваке врлине, милосрђа, љубави, саосећања, отворености за другог и другачијег, једном речју животом који подразумева крст, у вертикали заједницу са Богом, а у хоризонтали заједницу са ближњим.

Уследио је састанак са амбасадором Републике Србије у Аустрији др Небојшом Родићем.

Како је најављено, патријарх Порфирије ће 10. јуна 2023. године обавити свечани чин освећења спомен капеле у Маутхаузену, где ће и служити свету архијерејску Литургију са почетком у 9.30 часова. Истог дана у 17 часова, патријарх Порфирије ће посетити храм Светог Василија Острошког у Линцу. Сутрадан, у недељу 11. јуна 2023. године, Његова Светост Патријарх ће служити свету архијерејску Литургију у новом бечком храму Акатиста Пресвете Богородице са почетком у 9.30 часова.


Извор: Инфо-служба СПЦ