Type Here to Get Search Results !

Тирана: После 30 година враћена црква која је била претворена у ресторан


После више од 30 година бирократије и великог стрпљења Албанска православна црква прославља повратак још једне своје цркве.


Цркву Светог Прокопија из 17. века у главном граду Тирани конфисковао је комунистички режим Енвера Хоџе, који је владао Албанијом од 1944. до своје смрти 1985. године, и претворио је у ресторан.

Најзад је грађевина враћена Цркви, а 8. јула 2023. служена је Литургија у част њеног заштитника, великомученика Прокопија Кесаријског, преноси Orthodoxia News Agency. Литургију је служио епископ Вилис Асти, викар Архиепископа Анастасија, уз саслужење епархијског свештенства. Присуствовао је и Предстојатељ Албанске цркве Његово Блаженство архиепископ Анастасије.

Црква Светог Прокопија је једна од многих које су под комунистичким режимом заплењене и пренамењене за места забаве. С обзиро на то да је била у парку у Тирани, власти су одлучиле да цркву претворе у ресторан, и тако је она  избегла судбину многих других цркава које су срушене.

Од пада комунизма у Албанији пре 30 година, зановљена Црква се бори са државом да поврати сопствену имовину. На ове тешкоће Архиепископ је указао у свом кратком говору на празник, позивајући вернике да хвале Бога на великој радости што је враћена још једна црква.

Он је подсетио на то како је Црква пре 30 година, када је још била ресторан, одржала литију од Благовештенске цркве до храма Светог Прокопија. Запосленима у ресторану су били рекли да ће им Црква помоћи да пронађу нови посао. Међутим, држава је Цркви задавала многе друге проблеме, па црква и земљиште нису враћени Албанској цркви све до ове године.

На овом  месту се планира изградња нове цркве.

И док благодари на томе што је повраћена црква Светог Прокопија, архипеиксоп Анастасије је нагласио да држава и даље држи значајан број црквених објеката и значајну имовину и 30 година после пада комунистичке власти.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com