Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Московска Патријаршија: Саопштење поводом расправе о забрани операција ради тзв. промене пола у Русији


Саопштење Патријаршијске комисије за породична питања, заштиту материнства и детињства поводом расправе о забрани операција ради тзв. промене пола у Русији


Патријаршијска комисија за породицу, заштиту материнства и детињства огласила се саопштењем поводом расправе о забрани операција ради тзв. промене пола у Руској Федерацији.

Недавно су предузете важне мере за побољшање руског законодавства у смислу његове усклађености са циљем заштите традиционалних вредности и породице. Тако је 14. јуна Државна дума Федералне скупштине Руске Федерације усвојила у првом читању Нацрт закона бр. бр. 369814-8 „О уношењу измена у федерални закон “О актима о грађанском статусу” и федерални закон “О основама очувања здравља грађана у Руској Федерацији”” (у делу о забрани промене пола особе). 

Патријаршијска комисија Руске православне цркве за породицу, заштиту материнства и детињства подржава ову законодавну иницијативу и одбацује покушаје појединих политичких снага да спрече доношење закона којим се штити природни пол особе, који сматрамо даром Божјим. Легализовано право на „промену пола“, па и малолетника без пристанка родитеља, радикално је у супротности са традиционалним вредностима религија света, које признају посебну вредност људског живота, брак као заједницу мушкарца и жене, право да познају биолошки пол по рођењу.

Упркос законској забрани пропагирања промене пола, родитељска заједница наше земље изузетно је забринута што деца потпадају под утицај појединих блогера и мрежних група, који намерно увлаче своју публику у трансродну агенду, коју промовишу огромним количинама новца, постоји снажан ток дезинформација. Неки млади људи бивају преварени, покушавају да искористе донедавну законску могућност промене пола, на крају се подвргну ФГМ-у или постану зависни од доживотне хормонске терапије. Уз то, многи од њих долазе до сазнања да до промене пола заправо није дошло (јер генетски остају оно што су рођени), па је самим тим и ниво самоубистава и других озбиљних менталних поремећаја у овим заједницама, према неким извештајима, виши од 40%.

Пружање медицинских услуга ради такозване промене пола поприма карактеристике масовне индустрије која профитира од људске невоље. Велике фармацеутске корпорације заправо добијају доживотну „хормонску клијентелу“ у лику адолесцената индоктринираних родном идеологијом. Многи лекари на Западу и у Русији јавно изјављују да такозвана хормонска промена пола лишава малолетнике могућности да имају децу, односно једноставно их стерилише, подрива њихово ментално здравље, чини их инвалидима, претвара их у доживотне таоце бизниса произвођача хормоналних препарата.

Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил, говорећи на пленарној седници XXIV Светског руског народног сабора 25. октобра 2022. године у Сали црквених сабора Саборног храма Христа Спаситеља у Москви, указао је на опасност и неприхватљивост грубог мешања у човекову природу, понижења његовог божанског лика. „Треба да запамтимо да питање природе човека и његове личности уопште није техничко питање. То је проблематика глобалног идеолошког поретка који би било изузетно опасно игнорисати“, истакао је Предстојатељ Руске цркве.

Такође истичемо да ширење, посебно међу младима, антипородичних идеологија: промене пола, хомосексуализма, педофилије, абортуса, проповедања мржње према деци, презира према родитељима, породици и занемаривања трудноће, представља претњу по националну безбедност државе, као и претњу миру, стабилности и напретку читавог човечанства у целини. Промена пола је једно од оруђа које се користи у уништавању репродуктивног потенцијала народа, у циљу смањења популације, што је директно кршење заповести Божје дате прародитељима човечанства у рају: „И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу...“ (Пост. 1,28).

Сматрамо да у овој ситуацији руско законодавство треба не само да установи забрану тзв. промене пола (са одговарајућим амандманима за случајеве урођене патологије), већ и да обезбеди заштиту руске деце која су усвојена, усвајају се, или су под старатељством грађана оних држава у којима је дозвољена промена пола, па и деце и адолесцената. Данас таква забрана постоји за грађане САД, лица у истополним везама, инокосне мушкарце и жене – грађане земаља у којима су истополне заједнице дозвољене, па је сасвим логично распрострети такву забрану на земље где је легализовано мешања у природу детета сакаћењем. У овом случају морамо се руководити интересима деце, посебно социјално најугроженијих – сирочади.

Патријаршијска комисија је забринута због злонамерних покушаја дискредитовања концептуалних основа законодавне иницијативе за забрану промене пола и позива владине функционере, руске стручњаке и ширу јавност да посвете велику пажњу овом проблему и подрже посланике који су иницирали закон и постигло његово што брже усвајање.


За портал "Ризница" с руског превео протођакон Радомир Б. РакићИзвор: Рatriarchia.ru