Type Here to Get Search Results !

Више од 40.000 душа у литији поводом погубљења Царских мученика мученика у Екатеринбургу


Сваке године Екатеринбуршка епархија Руске православне цркве приређује низ догађаја поводом мученичке кончине цара Николаја II и његове породице. Догађаји, познати као Царски дани, в рхуне ноћном Литургијом на месту њиховог мучеништва и литијом до Ганине Јаме, где су њихова света тела богохулно бачена.

Ове године је више од 40.000 православних верника и свештенства из Русије, Узбекистана, Србије, Чешке и других земаља учествовало улитији дугој 12,5 миља, преноси ТАСС.

„Екатеринбург је у вези са Царском породицом посебно због тога што су се одавде узнели у небеске одаје, па их народ толико поштује. Мислим да наш град стоји захваљујући молитвама целе ове Породице светих праведника, свете Царске породице“, рекао је митрополит екатеринбуршки Евгеније.

„Царски дани су посебна појава у историји наше Цркве, наше земље, јер су Царски дани наше кајање пред светом Царском породицом, пред светим Царем-мучеником“, прокоментарисао је др Петар Мултатули, који од раних 1990-их истражује детаље погубљења Царске породице.

„Шта је покајање? Покајање је промена, морамо темељито променити свој поглед, свој однос према суверену-Цару и његовој породици, које су мучили бољшевици. За мене је литија моја морална дужност“, рекао је Мултатули и додао да је његов прадеда Иван Михаилович Харитонов, старији кувар царске кухиње, погубљен заједно са Царским мученицима, „па су, наравно, ови дани за мене и породична ствар.”

Литији је претходила поноћна Литургија на тргу испред Цркве на Крви у Екатеринбургу, подигнутој на месту где се некада налазила Ипатијевска кућа, где су зверски убијени царски мученици и њихова верна послуга.

Ове године Литургију је служило 12 архијереја, међу којима и митрополит Евгеније екатеринбуршки; митрополит ташкентски и узбекистански Викентије, који се на челу Екатеринбуршке епархије налазио од 1999. до 2011. године; епископ аргентински и јужноамерички Леонид; митрополит филипопољски Нифон, представник Антиохијске православне патријаршије у Москви; епископ српски Антоније, старешина Српског подворја у Москви, и неколико других.

Присутни су били и представници Цркве Чешке и Словачке и Православне Цркве у Америци, па је Литургија служена на више језика, саопштавају из Екатеринбуршке епархије.

Митрополит ташкентски Викентиј се обратио хиљадама окупљених, охрабрујући их да узму пример љубави Царских мученика према Светом писму:

„Свети Царски страстотерпци читали су Свето  писмо. Носили су га свуда са собом, па чак и на ово жалосно путовање из Царског Села. Са собом су понели не само Свето писмо, не само Библију, већ и Свете Оце, међу којима и Лествицу светог Јована Лествичника. Читали су је овде, а ова књига их је учврстила, јер су знали да је немогуће очувати веру, остати веран Христу, без сталног читања Речи Божје, без јела – на крају крајева, ово је храна. Свештена Реч је храна којом морамо живети и вером хранити своје душе.“

Око 3 сата после поноћи верни народ је кренуо у литију у Ганину Јаму, у манастир Царских Страстотерпаца, где је одслужена Света Литургија у 9.00 часова.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com