Type Here to Get Search Results !

Чудотворна икона враћена у московски манастир после дуже од столећа

Манастир Светог Алексеја Божјег у Москви прославио је у недељу 10. годишњицу свог занвљања. У част догађаја, Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил вратио је манастиру чудотворну икону која је украдена током Октобарске револуције пре више од једног века.


Одлуку о занављању манастира донео је Свети синод 16. јула 2013. године. До тада је манастирска црква већ неколико година служила као парохија.

Патријарх је Кирил служио Свету Литургију у манастирском храму Свих Светих уз саслужење митрополита каширског Теогноста, председника Синодалног одељења за манастире и монаштво; архиепископа јегоријевског Матеја и гостујућег и манастирског свештенства, међу којима је био протојереј Артемије Владимиров, исповедник манастира, познати аутор широм православног света.

За време малог входа игуманија манастира мати Ксенија (Чернега) добила је право ношења крста са украсима, у част занављања манастира и 10. годишњице њеног постављења за игуманију.

На крају богослужења мати Ксенија је поздравила Патријарха и подарила му икону светог Алексеја, Човека Божјег, а Патријарх се свима обратио првојераршким словом.

Потом је Патријарх благословио манастир драгоценим даром — чудотворном исцелитељском иконом Богородице, која је раније припадала манастиру и сад је најзад враћена после дуже од једног века. Његова Светост је рекао: Свечано уручујем игуманији ову свету чудотворну икону  за овај историјски манастир на стално почивалиште, какаво је овај манастир био дуги низ година када су га људи могли слободно походити, све до страшних прогона 20. века. Нека се пред овим ликом узносе посебне молитве за нашу Цркву, за нашу земљу и наш народ. Нека на овом месту овитава благослов Божји и Покров Пречисте Царице небеске. Честитамо свима вама на овом дивном историјском догађају!

* * *

Исцелитељна икона Пресвете Богородице (18. септембар/1. октобар) је једна од главних светиња манастира Светог Алексеја. На икони је приказана Богородица како исцељује тешко болесног свештеника. Не зна се када се тачно икона појавила у манастиру, али се ту налазила барем у другој половини 18. века и постала знаменита по чудима која су се преко ње савршавала.

Године 1832. за изградњу манастира Христа Спаситеља изабрано је управо место манастира Светог Алексеја, па је најстарији манастир у Москви премештен у Красноје Село, на североистоку Москве. Чудотворна икона и друге манастирске светиње преношене сулитијски улицама Москве до нове локације. Верни су и даље долазили да се клањају икони, са сузама молећи за исцељење или одговор на друге проблеме.

После Октобарске револуције 1917. године, у годинама када је манастир био у рушевинама, икона је украдена из манастирске цркве Часног Крста заједно са грузијском иконом Матере Божје. Како је време пролазило, сазнало се да се икона налази у храму Светог Преображења на Преображенском тргу у Москви, где је остала до 17. јула 1964. године, када је црква дигнута у ваздух.

Уочи уништења цркве икона и друге драгоцености пренете су у храм Васкрсења Христовог у Соколники (који је веома близу манастира), где је остао до ове недеље.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com