Type Here to Get Search Results !

Епископ Доситеј: Од исправне вере зависи и наш праведнички живот


Његово Преосвештенство викарни Епископ липљански г. Доситеј, служио је данас, 25. јула 2023. године, на празник Богородичине иконе Тројеручице, свету Литургију у манастиру св. Георгија - Ћелије колубарске код Лајковца. 


Звучни запис беседе


Владика је беседећи указао да је Господ дао и даривао човеку све, као и могућност да послушношћу достигне савршен живот. Наш задатак у овоме свету јесте да постанемо слични Богу, "да мудро живимо овај живот и да не промашимо", рекао је Владика, указујући да имамо и великог непријатеља са његовим послушницима, који упорно, из зависти, ради на нашој пропасти. Говорећи о једној од најславнијих икона у целоме свету, Тројеручици, Владика је указао да "род људски ништа није принео Богу боље, него што је принео Мајку Божију", најмилије биће и створење, преко које Син Божији, најлепши од синова људских испуњава наше молбе, прослављајући тако и њу.

"Када је човек пао у грех, човек је изгубио славу", рекао је Владика појаснивши да је Господ показао човекољубље дајући му "кожне хаљине да види у шта се човек обукао из оне бесмртности и боголикости, облачи се у трулеж, у смртност". Од тада се човеков лик није могао славити, јер се нису могли поштовати ликови који ништа од Бога немају у себи, поучио је Епископ Доситеј.

Оно о чему су свети оци говорили, рекао је Владика, описујући покрет Бога ка нама и покрет нас ка Богу - прво треба да изазове друго, тј. "наш покрет ка Њему, да Га достигнемо и постигнемо оно што Он хоће" - "да будемо Његови синови". Ликове таквих који су то и достигли, ми поштујемо, сликамо, љубимо и целивамо, а преко њихових ликова се на нас излива Божија благодат, сведочећи о љубави "која постоји између нас и Бога" и "између нас и светих Божијих људи".

"Иконе су свештени символи преко којих ми призивамо Божију благодат на нас" рекао је Владика, рекавши да је "поштовање икона дубок знак наше љубави и према Богу и према ближњима", јер тиме исповедамо веру да ће се Бог јавити и у нама, као у тим светим људима.

Говорећи о једној од најславнијих икона у целоме свету, Тројеручици, Владика је указао да се преко ње "излило много благодати на све оне који су јој прилазили са потшовањем".

Свети оци су кроз векове истицали важност правилног веровања, рекао је даље Владика Доситеј, јер су знали колико је истина важна у нашем животу. "Ако помрачимо ту истину неком лажи, ми смањујемо нашу слободу" истакао је Владика и рекао, да је у том смислу, нарушавање поштовања ликова - "нарушавање наше вере у основну догму нашег спасења, а то је јављање Сина Божијег у телу људском". У време иконоборства, живео је св. Јован Дамаскин који се против иконобораца и борио и коме је Пресвета Мајка Богородица одсечену руку у потпуности исцелила. Он се потом замонашио, исписао дивне химне Господу и Пресветој Мајци у част и оставио завештање да Тројеручица заједно са Патерицом и Млекопитатељницом буде предата царскоме сину који ће вековима касније доћи у манастир св. Саве Освећеног.


Извор: Радио Слово љубве