Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Тројеручица - знамење завета светих Симеона и Саве


Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион, служио је данас, 25. јула 2023. године, свету Литургију поводом славе манастира Пресвете Богородице Тројеручице у рипањском засеоку Дробњаци. 


Звучни запис беседе


Преосвећеном Владики саслуживало је свештенство из више Епархија Српске Православне Цркве, а на богослужњеу се сабрало више од 300 душа. Богородица нас предводи "у тој поворци оних који се спасавају", "пропутила нам је пут ка Небесима", она је "лествица која се уздиже од земље ка Небу и мост који нас преводи ка Тајни сједињења са нествореном божанском природом" рекао је Владика у беседи. "Нама као једном народу који су духовно породили Светогорци, св. Симеон и Сава, знамење тог завета који су они направили за сав наш народ, за нашу заветну заједницу, символише ова икона Тројеручица" указао је Владика Иларион.

"Достојанство жене у Цркви је на првом месту" рекао је Преосвећени говорећи о Богородици, игуманији Свете Горе, где, по благослову Божијем, жене не могу да уђу. Стога треба да чувамо достојанство мајке, али и оне саме треба да га чувају, нагласио је Владика у наставку.

У духовном смислу треба превазићи поделу између мушкараца и жена, чему нас "свето монаштво томе и учи", "исти је завет и то је назнака те тајне где се долази до превазилажења те поделе" али - "не на накарадан начин како би то људи желели данас да ураде" поучио је Владика и додао да људи "желе да дођу до слободе поробљавајући се, желе љубав мрзећи се и живећи у разврату".

Поменувши више манастира који окружују престоницу Србије, Владика је изнео утисак "као да Бог хоће да се Београд закрсти манастирима, да људи имају и ту врсту утехе". Није сва пуноћа истине у манастиру, већ је то "место свето, отворено и за људе из света, за лаике, које пружа ону утеху коју носи монаштво, а то је пре свега та порука да није све у граду", у овоме свету, рекао је Владика и појаснио да манастири и постоје само да би сведочили постојање Горњег Јерусалима, "који нам иде у сусрет и силази са Небеса".

Да ли схватамо "колико смо привилеговани, колике благослове имамо али и колику одговорност имамо" упитао је Владика и нагласио да морамо бити свесни тога "да нам ваља војевати јер непријатељ не спава". "Да нам пажња буде у срцу и на лицу ближњега у коме видимо живога Господа Христа, јер Он нас гледа кроз очи нашег ближњег, Он нам говори, али ми то некада не чујемо, кроз глас онога који нас воли", поучио је Епископ Иларион.

Поучивши о символици Богородичиних руку на икони, Владика је истакао да "свака душа живи благодаћу Духа Светога, исцељује се јер у Њему је ризница добара". "Он нас додирује у дубини нашега бића и Он нас уводи у пуноћу истине, Он нас теши - то је Дух истине кога је обећао Господ Христос, који нас теши" рекао је Епископ новобрдски и узнео молитву да прослављамо Онога Који Њу прославља и на Кога упућују три руке које Богородичина икона има на себи.

Преосвећени је са свештенством, сестринством манастира, игуманијом мати Златом и верујућим народом, освештао славске дарове и преломио славски колач. Како сазнајемо, у ову дивну светињу АЕМ непрестано долази верни народ, да се поклони икони Тројеручици, која је пре неколико година, као дар, стигла из свете српске царске лавре, манастира Хиландара.


Извор: Радио Слово љубве