Type Here to Get Search Results !

Архијереји из девет Цркава прославили светог апостола Павла у Грчкој


Архијереји као представници скоро целог православног света окупили су се ове недеље да прославе свете апостоле Петра и Павла у Верији, у Грчко (по новом календару). Свети ап. Павле се сматра оснивачем Цркве у Верији.


Празновање је отпочело Великим вечерњем у старој митрополијској цркви светих апостола Петра и Павла, које је окупило архијереје из Цариградске, Александријске, Антиохијске, Јерусалимске, Грузијске, Српске, Румунске, Бугарске и Грчке Цркве.

Честица чесних моштију светог Павла, која се чува у Митрополији, изнесена је на целивање.

Светковање  је настављено следећег јутра Светом Литургијом. Пре почетка богослужења свечано је прочитан Синодални и Патријаршијски акт о канонизацији Светог Герасима Химнописца. Прочитана је и порука Свете општине Свете Горе, где се свети Герасим подвизавао у Великој лаври.

Светог Герасима је 10. јануара 2023.канонизовао цариградски Свети синод, а 26. априла патријарх Вартоломеј је званично потписао одговарајући проглас.

После богослужења митрополит веријски Пантелејмон говорио је о духовним примерима св. Павла и св. Герасима:

Свети Герасим је од младости следио пример апостола Павла. Све је сматрао трице само да би задобио Христа, а на позив Христов је одговорио тако што је оставио све за себом, своју породицу и своје планове за будућност. Са 19 година, 1922. године, на дан Успења Пресвете Богородице, отишао је на Свету Гору да би свој живот посветио подвигу, посту, бдењу, молитви и усамљеној пустињи Свете Горе, да смирењем и послушањем постигнем оно чиме је апостол Павле живео: ја живим, али не ја, него Христос живи у мени! Тако је светац већ на земљи постао „друг светих и пријатељ Божји“.

Са Христом у души свети Герасим је могао да издржи сва искушења и искушења монашког живота, борећи се не само против крви и плоти... против духовне злобе у поднебесју, већ и против владара таме овога света.

Као плод његовог подвига дато му је, по речима апостола Павла, „реч да говори смело“, богомдани дар химнографије, да опева чуда Божја, да прославља Владичицу Богородицу,покровитеља Јаковљевог манастира, Претечу, заштитника његове келије и личног ходатаја, свете и богоносне оце Дионисија Проповедника и Митрофана Духовног, осниваче скита Мале Ане, као и као све светитеље, древне и савремене, наше Цркве, међу којима и оснивача Цркве Верије, великог апостола Павла, и многе свете наше Помесне Цркве.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com