Type Here to Get Search Results !

Македонска православна црква одржала молитвени протест против закона о родном идентитету

Хиљаде православних хришћана и становника Северне Македоније окупило се 29. јуна 2023. на иницијативу Македонске православне цркве-Охридске архиепископије у молитвеном протесту против покушаја да се у земљу унесе штетна идеологија родног идентитета.


Епархија скопска саопштава:

По благослову Светог архијерејског синода Македонске православне цркве-Охридске архиепископије од 29.6.2023.године, у Архијерејском Саборном храму Светог Климента Охридског у Скопљу, по завршетку вечерње службе и прочитаног молебна Пресветој Богородици, одржана је Народна скупштина против садржаја двају закона: о равноправности полова и о матичним књигама. На овом масовном скупу народ се једногласно и категорички успротивио овим законима и њиховој примени. Скупштина је одржана у мирној и достојанственој атмосфери.

Свети синод је одлучио да организује протест пошто је власт до сада игнорисала глас верских организација у земљи.

Група верских великодостојника, међу којима је и предстојатељ МПЦ, Његово Блаженство архиепископ охридски Стефан, објавила је у мају апел захтевајући повлачење закона и упозоравајући на њихову опасност по друштво.

„Сматрамо неприхватљивим правно признавање 'родног идентитета' у овим законима, као и конфузно разликовање између пола, рода и родног идентитета. Услед њиховог евентуалног усвајања, уместо заштите, отвара се могућност дискриминације најугроженијих категорија — жена и деце“, пишу архиепископ  Стефан и други религијски великодостојници.

Против нацрта закона у марту се изјаснио и епископ стобијски Јаков, викарни епископ  Епархије струмичке, рекавши да родни идентитет уздиже душевно болесне изнад здравих.

Али, нажалост, глас верских предводника, који представљају 95% македонског становништва, није се чуо, а Собрање је наставило да иде ка усвајању законâ, који посебно позивају на искорењивање одређених обичаја и традиција које држи македонски народ.


(Белешка: Уредништво "Ризнице" донело је апел верских великодостојника против предлога закона о тзв. родној једнакости)


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com