Type Here to Get Search Results !

Грузијска црква осуђује параде поноса које пропагирају грех и стварају поларизацију у друштву

„Нажалост, настављају се покушаји увођења изопаченог начина живота у нашој земљи“, наводи се у саопштењу Грузијске православне цркве које је у суботу објавила Патријаршијска служба за односе с јавношћу.


Тбилиси Прајд, главна локална група за људска права ЛГБТ, објавила је прошлог месеца да ће одржати Недељу поноса од 1. до 8. јула.

„Организација је саопштила да ће овогодишња Недеља поноса садржавати затворене догађаје политичке, културне и академске природе, међу којима и међународну ЛГБТ конференцију и Фестивал поноса“, преноси civil.ge.

Црква у свом саопштењу истиче да се овакви догађаји одржавају уз непоштовање већине грузијског становништва и његове древне културе и вредности.

У саопштењу Патријаршије се наводи:

„Покушаји увођења изопаченог начина живота код нас се, нажалост, настављају. О томе сведочи и недавна најава ЛГБТ недеље заказане за јул, која, на основу својих циљева, не може а да се негативно не одрази чак и ако се одржава у затвореном простору.

Сматрамо да је ЛГБТ пропаганда недопустива и неприхватљива, посебно у земљи са дубоко укорењеним хришћанским вредностима и вековним културним наслеђем.

Свако испољавање пропаганде међу младима је насиље над њиховом свешћу.

Игнорисање поновљених протеста највећег дела становништва Грузије показује непоштовање основних вредности нације и јасан је покушај да се нанесе морална штета.

Осим пропаганде греха, свака таква активност је и узрок грађанских сукоба и тензија, што се лако види из повећане поларизације у друштву током ЛГБТ догађаја.

Сматрамо да се такви узрочници тензија морају решити у најранијој фази.

Грузијска православна црква је последњих година била предмет сталних напада, клевета и увредљивих кампања, али никада није било случаја да је Црква изгубила стрпљење. У таквим временима Црква се увек ограничавала само на разоткривање клевете.

Црква никада не заговара насиље, већ подстиче миран саживот у друштву. Стога је данас можда посебно правовремено позвати друштво да расправља о регулисању овог проблема кроз законе.“

Нажалост, неки демонстранти против догађаја Прајда 2021. постали су насилни, иако је Црква оштро осудила насиље и одржала свој молитвени и миран протест.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com