Type Here to Get Search Results !

Епископ Димитрије: Ништа није лепше него служити Богу


У осму недјељу по Духовима, Владика Димитрије началствовао је светом архијерејском Литургијом у Придворици, метоху Манастира Завала. Преосвећеном Владици саслуживали су игуман Василије, јерођакон Стефан и ђакон Срђан Милошевић. Током Литургије јерођакон Стефан примио је свештенички чин.


У јеванђељској бесједи Владика Димитрије нагласио је да хришћани дан недјељни не чекају као седми дан, дан одмора, већ као осми дан – дан усавршења свега у Царству небеском. Тумачећи прочитани јеванђељски текст, Владика је подсјетио присутне на умножење хљебова и свједочанство ученика о ријечима живота вјечнога. Један дио тих ријечи записан је у Светом Јеванђељу и оне имају створитељну, надахњујућу, освјетљавајућу силу, као првоначални благослов ”нека буде свјетлост”. Такву, створитељну силу јевађељске ријечи имају и данас. Када се човјек припреми, када ријечи уђу у његов разум, савјест и вољу, оне имају силу да преобразе човјеков живот, да га просвјетле, да га учине Богу блиским, Богу угодним. Прије Причешћа човјек слуша Јеванђеље Божије како би јеванђељска ријеч омекшала његово срце и оно постало пријемчиво за самога Бога.

По рукоположењу оца Стефана, Владика је поучио да ништа није љепше него служити Богу, подсјећајући на ријечи раних хришћана да је човјекова душа по природи хришћанка, јер душа и људско биће, по природи, иште Бога, постоји празнина у човјековом срцу коју само Спаситељ може испунити и онда се кроз Њега све освећује, утврђује се љубав, ако је тако устројена, ако људи кроз Христа воле сабраћу у манастирима, супружнике, браћу, колеге на послу. Ако човјек Бога стави на прво мјесто, љубав ће се умножити и постати благослов онима који воле и онима које воле.

По Отпусту, Владика је подсјетио на ријечи Владике Атанасија о потреби личног труда, потребно је да човјек проба да се моли, да буде бољи, да испуњава јеванђељске заповијести. Без обзира на падове и брзину напретка, човјек ће напредовати уколико је искрен. Обраћајући се сабранима, игуман Василије захвалио се Владици на доласку, наглашавајући да је душа сваког храма Служба, и изражавајући наду да ће, боравком оца Стефана у Придворици, љубав према монашком животу осјетити и нови будући монаси. Подсјећајући на обиљежавање мјеста пострадалих на Зеленгори, игуман и Владика су најавили Службу поводом обиљежавања стратишта Југословенске војске у отаџбини, која је планирана за септембар.

Игуман Василије уручио је захвалницу господину Владимиру Ђајићу за помоћ при изградњи дијела конака.


Извор: Епархија захумско-герцеговачка и приморска