Type Here to Get Search Results !

Белоруски Свети синод у одбрану Кијевопечерске лавре

Свети синод Белоруске православне цркве објавио је јуче саопштење у којем осуђује ситуацију насталу око Кијевопечерске лавре и канонске Украјинске православне цркве.


Синод је посебно реаговао на новинске извештаје од краја прошлог месеца да су Унеско и украјинске власти постигли договор о склањању свештених утвари из Кијевопечерске лавре у западне музеје, наводно да би их сачували у време рата. Међутим, како смо известили прошлог месеца, портпарол Унеска Том Малар рекао је за РИА-Новости да Унеско није био ангажован ни у један такав споразум.

Белоруски синод се бави и могућношћу да монаси буду коначно исељени из Лавре, нудећи им да, ако затреба, наставе подвижнички живот у белоруским манастирима.

Саопштење Синода гласи:

Са дубоком тугом Синод Белоруске православне цркве прима вест о догађајима у Кијевопечерској лаври.

Упркос протестима десетина хиљада верника и осуди међународне заједнице, украјинске власти настављају са својим издајничким посезањем  великог светог места за све православне вернике, чинећи безбожне покушаје да униште колевку православне вере источнословенских народа.

Пре неколико месеци ухапшен је намесник Кијевопечерске лавре Његово Високопреосвештенство митрополит Павле (Лебед) под наводним оптужбама. Свештенство Лавре је лишено могућности да служи Литургију и друга богослужења, а њени монаси и многобројни верници могућности да се слободно моле у саборним црквама манастира. Против свештенства и мирјана Украјинске православне цркве редовно се чине незаконите радње, што погоршава тренутну ситуацију.

Крајем јуна 2023. године у медијима је нашироко објављена информација да градске власти Кијева, под уверљивим изговором да „спасавају“ културне вредности од руских ракетних удара, планирају да из Кијевопечерске лавре изнесу посебно поштована блага Православне Цркве: свете мошти и древне иконе с циљем њиховог накнадног преноса „на чување“ у музеје у Италији, Француској, Немачкој и Ватикану. Међутим, руководство земље и украјинске престонице не узима у обзир мишљење православних верника, а њихова забринутост током „инвентарисања“ моштију Кијевопечерске лавре одржаног уочи  тог дана уљуљкана је лажним обећањима да духовне, историјске и културне вредности украјинског народа никада неће напустити територију Украјине.

Уколико се ови планови уперени против Православља остваре, Света Црква и украјински народ могу изгубити духовну потпору и утеху неопходну у овако тешком времену, коју људи налазе у молитви код поштованих икона Лавре и чесних моштију светитеља Божјих, који почивају у храмовима и пећинама овог древног манастира. Постоји и велика опасност да светиње буду оштећене или потпуно изгубљене услед транспорта. Посебно нас жалости страх да иконе и мошти светих подвижника драгих срцу сваког верника могу завршити у музејским збиркама или чак у приватним збиркама људи који су често далеко од вере и побожности, понављајући тако трагичну судбину наше белоруске светиње—крст свете Ефросиније Полоцке.

Још једна наредба Министарства културе Украјине монасима Кијевопечерске лавре да напусте манастир, са великом вероватноћом протеривања монаштва из Лавре, такође представља кршење закона, показни чин непоштовања универзалних вредности и права верних.

Синод Белоруске православне цркве је у званичном обраћању од 28. марта 2023. године изнео свој став у вези са догађајима у Украјини и Кијевопечерској лаври. Чланови Синода у име свештенства, монаштва и мирјани Белоруске православне цркве још једном најоштрије осуђују поступке власти Украјине и града Кијева, који се и даље врше против Украјинске православне цркве, Кијевопечерске лавре, њеног намесника и братије, свештенства и мирјана Украјинске православне цркве, супротно украјинском законодавству и универзалном моралном закону.

Изражавајући подршку Украјинској православној цркви у овом тешком времену, позивамо украјинске власти да спрече изношење црквених реликвија и светиња које се вековима налазе унутар зидина Кијевопечерске лавре и представљају духовну подршку свим словенским народима. Противимо се протеривању братије Кијевопечерске лавре из манастира, где се они деценијама подвизавају у богоугодности и молењу на добро украјинског народа.

Синод Белоруске православне цркве сведочи да у случају насилног исељења монаштва из Кијевопечерске лавре они могу наћо место за даље монашке подвиге у манастирским манастирима Белоруске православне цркве.

Позивамо сву децу Белоруске православне цркве да појачају своје молитве за Украјинску православну цркву и њена чеда.

Са дубоким саосећањем за Украјинску православну цркву, архипастире, свештенство, монаштво и сву њену верну децу,

Синод Белоруске православне цркве


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru