Type Here to Get Search Results !

Украјински верници поново долазе у одбрану Кијевопечерске лавре


Почевши од краја марта верници Украјинске православне цркве недељама су свакодневно излазили да молитвено бране своју вољену Кијевопечерску лавру од намере државе да исели монахе и запечати цркве и друге зграде.


А исто се поновило и јуче, када је комисија Министарства културе, у чијем је власништву Кијевопечерска лавра, сматрајући је музејом, дошла да прегледа и запечати неколико објеката у Доњој лаври, где живе монаси и где су пећине. Циљ Министарства је да пронађе случајеве у којима је братство наводно прекршило уговор о коришћењу територије манастира.

Комисију је пратило неколико „активиста“ који редовно излазе да провоцирају парохијане и свештенство манастира, преноси Савез православних новинара.

Овај Савез је потом јуче поподне известио да је комисија на крају напустила Лавру, а да није успела да запечати ниједну од зграда, пошто су им верници УПЦ блокирали улаз. Комисија је намеравала да запечати конаке са монашким келијама и собама за госте, између осталог.

Пре одласка чланови комисије су поднели формалну пријаву полицији на људе који су им блокирали пут.

Према речима адвоката Лавре, протојереја Никите Чекмана, манастир никада није спречавао представнике државног Музеја и Парка Лавре да контролишу имовину, али је намера да се запечате зграде противзаконита, јер се ствар тренутно разматрана на суду.

Министарство културе је од данас значајно смањило распоред уласка у Доњу лавру. Раније су верниции могли да јепосећују од 5,30 до 20,00 ч., али сада су ограничени на посету од 9,00 до 18,00, што значи да не могу да присуствују раним Литургијама.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com