Type Here to Get Search Results !

Оштећени храмови у Епархији бачкој


Информативна служба Епархије бачке известила је да је услед олујног невремена оштећено неколико храмова у Епархији бачкој. 


Услед снажног невремена, које је 21. јула 2023. године погодило Нови Сад, страдао је и Алмашки храм. Снажна олуја је однела око педесет црепова и опшивку изнад олтарске апсиде. Ветар је сломио и три времешне липе и грање на дрвећу. После невремена порта је очишћена, а радови на храму ће започети у предстојећим данима.

У среду и петак, 19. и 21. јула 2023. године, у снажном невремену које је погодило Бегеч, оштећени су храм Светог апостола и јеванђелиста Луке и парохијски дом. Због олујног ветра, на храму је оштећен цреп и искривљен крст на куполи звоника.

У петак, 21. јула 2023. године, снажно невреме погодило је Ченеј. Том приликом су настала  оштећења на Светотројичном храму. Један део крова је остао без црепа, један део дрвећа је пао на гробље и оборио неколико споменика. Мања материјална штета причињена је на парохијском дому и на Светосавском дому.

У среду, 19. јула 2023. године, снажно невреме погодило је Футог. Том приликом су настала велика оштећења на храму Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана. Један део крова је остао без црепа, један витраж је страдао. Највеће оштећење је претпрпео централни торањ чији је крст искривљен.

У петак, 21. јула 2023. године, услед снажног невремена настала су знатна оштећења на храмовима у Сивцу и Станишићу. Један део крова Светониколајевског храма у Сивцу је остао без црепа, док су два прозора на бочним звоницима разбијена. На храму у Станишићу је услед невремена оштећен цреп.