Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Слава храма Светог великомученика Прокопија у Великој Жупи


Свечано и молитвено је прослављена слава храма Светог великомученика Прокопија у Великој Жупи код Пријепоља, на дан када се молитвено сећамо на овог дивног Угодника Божијег, у петак 21. јула 2023. године. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Великожупској светињи. Саслуживали су протојереј Горан Крстић, протонамесник Владо Лазић и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Велики број верног народа традиционално се сабира код свога светог храма да прослави славу и са својим Епископом узнесе молитве и благодарност Богу, Пресветој Богородици и угоднику Божијем Прокопију.

По заамвоној молитви кренуо је трократни молитвени опход око светог храма, уз појање похвалних песама Светом Прокопију и Пресветој Богородици. Након опхода пред храмом су освештани славски дарови и преломљен славски колач које је припремио домаћин овогодишње славе Милорад – Мићо Томашевић са породицом.

Честитајући славу старешини храма и пароху жупском јереју Радану Драгутиновићу и свему сабраном верном народу Преосвећени је у пастирској беседи, између осталог, рекао: – Наш хришћански живот је циљевит. Има пред собом циљ, јасан. А то је особито важно због тога што наш живот проводимо у, буквално, ратом захваћеном простору и увек се води рат, у свима временима. Пролазимо кроз разне тешкоће и ако не бисмо имали јасан циљ пред собом ми бисмо се негде заплели, и нигде не би стигли. Зато је наш живот циљевит, а човек разумно биће и зна зашто живи и куда је свој живот определио.

– Ми идемо онуда куда нас је запутио и куда нас позива Учитељ наш Господ Исус Христос. Он је дошао да заснује Царство Небеско на овом нашем метежном простору, где се смењују многа времена и многи цареви и владари, а Он је Цар, један једини, Царства Вечног Небеског, које своје корене полаже и овде, на земљи. И добија своје чланове, своје грађане, добија нас који у Христа верујемо, који Њега прихватамо и који смо грађани Његовог Вечног Царства Небескога.

– Ко год нас пита куда смо пошли и шта нам је намера, намера нам је Живот Вечни у Царству Христа, Вечнога Цара, без обзира на то кроз које тешкоће пролазимо.

– У Календару наше Свете Цркве уписана су имена Светих Божијих који нам показују какви треба да буду хришћани. Свети Прокопије, кога данас прослављамо, је у своје време, протумачио хришћанство на специфичан, оригиналан, начин. Својом дубоком вером у Христа, служењем Христу, протумачио хришћанство као војник Христов. Војничким особинама нацртао Христа.

– Војник има неке особине које припадају хришћанима. Шта је то? Будност, стражење, неуспављивост, истрајност. Хришћани морају бити истрајни, будни, неуспављиви, верни своме Војводи, о чему смо данас и читали из Посланице Апостола Павла. Војник непрестано мора да се увежбава и ојачава. Па зар то није особина хришћанина? А Апостол Павле каже: Јачајте у благодати Божијој! И каже да се сећамо Христа Васкрслога. Само то да имамо непрестано пред собом, да је Христос Васкрсао из мртвих, победио смрт, све слабости овога света надишао и Он нас води.

– Господ наш је веома силан и Он себе показује таквим и доказује, непрестано, нагласио је Епископ Атанасије.

Старешина храма Светог Прокопија у Великој Жупи, јереј Радан Драгутиновић, захвалио се свима који су се одазвали позиву и дошли да заједно са Епископом узнесу молитве и благодарност Богу и Његовом угоднику Светом Прокопију, и позвао сав сабрани верни народ да пређу у салу парохијског дома где је домаћин овогодишње славе са својом породицом приредио трпезу љубави. Ту је продужено Евхаристијско сабрање, уз богоугодне разговоре, звуке гусала и изворну народну песму, у славу Бога и Његових Светих Угодника.


Извор: Епархија милешевска