Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије богослужио у ваљевском храму Светог Георгија


Недеље шесте по Духовима, Његово Преосештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Светог великомученика Георгија у Новом насељу, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и свештенослужитеља из Ваљева као и појање певнице и хора при новонасељској цркви


Свака реч Светог јеванђеља је радосна вест људском роду о спасењу, избављењу и вечном животу, прва је међу поукама које је у литургијској проповеди упутио протонамесник Дарко Ђурђевић. Осврнувши се на прародитељско сагрешење, због којег је Бог Отац послао Свог Сина да људску природу пресазда и врати у наручје Божје, он је истакао да је права суштина људске природе живот са Богом. Данашње Свето јеванђеље (Мт 9, 1-8) доноси један у низу примера обнављања људске природе- Господ исцељује болесног човека, а тиме и грехом заражену природу после пада Адамовог.

Сви желимо да смо живи и здрави и ми то мислимо унедоглед. То значи да желимо да вечно живимо и то је оно што у нашој природи осећамо, а што са нашим могућностима не успевамо да остваримо. Зато Господ Христос у данашњем јеванђељу по ко зна који пут показује како обнавља и исцељује и душу и тело. Каже болесноме:“Не бој се, чедо, опраштају ти се греси твоји.“ И не само његови, него греси свих оних које носимо у својој природи још од времена Адамовог. Ти греси се опраштају и Господ то може да чини, јер је управо због тога и дошао. Он нас ослобађа греха и болести и тиме, заједно са Њим, уводи у живот вечни-  беседио је архијерејски намесник први ваљевски.

Такође, указао је отац Дарко Ђурђевић, Господ Христос нема у власти само да нашу раслабљену природу исцељује, већ и да је обнови. Од тога нема веће радости данас упркос стотинама савета о здравом животу.

Као хришћани, треба да имамо на уму да је здравље целовита ствар и тиче се и душе и тела. Зато се каже „исцељење“, не просто „оздрављење“. Наше право оздрављење јесте реч Божја и Сам Син Божји. Ниједна наука сама по себи, иако су многе добре и корисне, не може  донети оно за чим наше биће чезне, а то је да живи вечно. Не може човек да нестане, него може и треба да у заједници са Богом своју природу опоравља и нађе место на небесима које му је припремљено. На нама је, нашој вери и љубави, да покажемо да ли смо тог места достојни – поручио је отац Дарко Ђурђевић.

Благосиљајући верни народ на крају Литургије, Владика Исихије се надовезао на речи оца Дарка Ђурђевића, поручивши да они који су више у вери треба да уводе оне који су мање. Да приводимо једни друге Господу молитвом, јер молитва, поткрепљена  подвигом, је оно најсилније што постоји у Цркви. 


Извор: Епархија ваљевска