Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Гркокатолици активно учествују у подстицању и подржавању прогона православног народа Украјине


У свом извештају на пленарном заседању Архијерејског сабора Руске православне цркве, које је одржано 19. јула 2023. године у Сергијевској лаври Свете Тројице, Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил подсетио је на то да су гркокатолици тзв. унијати, једни од крајњих корисника многобројних безаконих отимачина православних цркава на територији Украјине.


Обраћајући се присутнима, патријарх московски и све Русије Кирил је приметио да је „сама идеја уније — потчињавање црквеног живота Риму уз очигледно очување источног обреда — неколико векова, почев од краја 16. век, већ донела небројена страдања православним хришћанима на територији Државне заједнице Пољске и Литваније, која је обухватала некада земље насељене руским православним народом.

„Довољно је подсетити се на присилну полонизацију и католичење руског православног становништва у западноруским земљама“, додао је Његова Светост.

„Сећамо се и фактичког погрома православних епархија у западној Украјини од унијата почетком 1990-их. Најзад, познато је да су гркокатолици били ти који су активно учествовали у догађајима пуча у Кијеву 2013-2014“, нагласио је Предстојатељ Руске православне цркве.

Данас су се, према речима Његове Светости, унијати у потпуности поистоветили са отворено националистичком агендом негованом у Украјини и постали саучесници украјинских власти у спровођењу њихове дискриминаторске политике према канонској Православној цркви.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru