Type Here to Get Search Results !

Манастир Студеница: Прослављен спомен Преподобне мати Анастасије


Празник Преподобне мати Анастасије Српске, свечано је прослављен у немањићкој царској задужбини, Манастиру Студеници, где и почивају њене Свете мошти.

Служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, а саслуживали су му игуман студенички архимандрит Тихон (Ракићевић), архимандрити Дамјан (Цветковић) и Сава (Илић), јеромонах студенички Виталије Милошевић, свештеници Слободан Марковић, Вукман Петровић из Александровца, Радоја Сандо, Игор Зиројевић из Атине, Милош Станисављевић, као и ђакон Стефан Симић.

Преподобна мати Анастасија, како каже црквена песма у „благословеном браку поживевши, законито одржала јеси целомудрије, чеда пре свега учила Христа љубити, Њему сада предстој и моли се за нас који поштујемо Свети спомен твој и кличемо: Радуј се преподобна мати Анастасијо“. Зато се и удостојила бити мајка Светога Саве и светога краља Стефана Првовенчаног, у монаштву Симона. Пред крај живота обукла је монашку ризу и преподобно се подвизавала и молила у Манастиру Пресвете Богородице у Топлици. Њене мошти су обретене приликом археолошких радова у припрати Манастира Студенице недалеко од моштију Преподобнога Симеона.

После резања славског колача Преосвећени Владика жички Јустин честитао је славу игуману ове Свете обитељи архимандриту Тихону са братством, као  и многобројном народу који је дошао  да прослави ову дивну светитељку. Владика се осврнуо на пету заповест Божију – поштуј оца свог и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи. Истакао је да се поштовању ове заповести ми учимо у првој животној школи, у малој Цркви, односно породици, као и љубави према ближњем, трпљењу и свему добром у животу.


Извор: Епархија жичка