Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Богољубље и човекољубље су наш пут


Његово Преосвештенство епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску литургију у понедељак пети по Духовима када наша света Црква слави светог Наума Охридског и свештеномученика Методија, у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром.


Звучни запис беседе


Његовом Преосвештенству су саслуживали: архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесник Немања Младеновић, ђакон Стефан Спасојевић и ђакон Александар Ђорђевић.

- Господ наш Исус Христос посетио је земљу у сили и смирењу да би кроз ове две врлине научио људе другим двема врлинама, да би их научио Богољубљу и човекољубљу. Христос је дошао у сили. Људи су бесилни сами по себи. Богољубље их налива силом Божијом. И ако хоћете можемо рећи да ове две врлине богољубља и човекољубља су улазница за Рај и у Рај. То је наше спасење јер без богољубља нема човекољубља. Зато немојмо да се заваравамо када кажемо: „Бога волим а не волим човека“. То је немогуће раздвојити. Ако волиш Бога истински, ти волиш човека, и обрнуто, рекао је Епископ шумадијски. 


Извор: Епархија шумадијска