Type Here to Get Search Results !

Епископ Дамаскин: Благодарност је велика врлина


У недељу, 26. јуна / 9. јула 2023. године, на светој архијереjској Литургији у храму Светог апостола Томе у Доњем Ковиљу началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин. Преосвећеном владици Дамаскину су саслуживали свештеници и ђакони Епархије бачке. 


У беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Дамаскин је рекао: „Драга браћо и сестре, када се молимо, као што су се молили и свети апостоли у чијем се посту налазимо, да нам Господ дометне вере и када се молимо Богу да нам Бог дâ смирења у овоме животу, све друго ће доћи само по себи. Онда ћемо бити Богу захвални на свему што нам је дао. Потрудимо се и ми да увек знамо шта то тражимо и шта молимо од Бога. Ако будемо молили од Бога побожност, смиреноумље и сваку другу врлину, Господ ће нам дати и све остало, а ми ћемо у својој души увек бити благодарни Богу на ономе шта имамо.  Најважнији део свете Литургије назива се Евхаристија, што значи благодарност. Благодарност је велика врлина и треба да се учимо да будемо благодарни, како Богу у нашем животу тако и нашим родитељима и свима онима који су нам у животу помогли. Слушајући ово данашње јеванђелско штиво, потрудимо се да прихватимо то да је човек тако велико биће да у себи може да прими и Бога, али може да прими и онога нечастивога. Кога ћемо да примимо у наше срце и нашу душу – зависи од нас, то је наша слободна воља. Међутим, наше срце и наша душа не могу бити празни. Ако у нашем срцу нема Бога, настаниће се неко другиˮ, нагласио је викар Епископа бачког.

Пре почетка свете Литургије, владика Дамаскин је рукопроизвео у чинове чтеца и ипођакона Срђана Пантелића, вероучитеља из Суботице, а током свете Литургије рукоположио га је у свештени чин ђакона.

По завршетку Литургије, Преосвећени Епископ мохачки г. Дамаскин је извршио чин освећења крста за храм, а потом је уручио архијерејске грамате признања заслужнима за генералну обнову храма Светог апостола Томе у Доњем Ковиљу: г. Милану Ђурићу, градоначелнику Новог Сада, у чије име је присуствовао г. Игор Црнобарац, заменик градоначелника, г. Синиши Јокићу, директору Завода за заштиту споменикâ културе Града Новог Сада, г. Миодрагу Мишљеновићу, консерватору саветнику у Заводу за заштиту споменикâ културе Града Новог Сада, г. Петру Ђурђеву, директору Историјског архива Града Новог Сада, г. Жарку Нићину из Новог Сада, г. Младену Верначком и г. Слободaну Јеврићу из Ковиља.

Обраћајући се присутнима по уручењу архијерејских грамата признања, викар Епископа бачког је сабраном верном народу пренео молитвене жеље Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја за успешан завршетак радова на спољашњој обнови храма. Владика Дамаскин је захвалио свима који су молитвом, прилозима и на друге начине помогли обнову храма, а нарочито бившем градоначелику Новог Сада г. Милошу Вучевићу, потпредседнику Владе Србије и министру одбране, као и садашњем градоначелнику Новог Сада г. Милану Ђурићу.

Протојереј Остоја Нијемчевић, настојатељ храма Светог апостола Томе у Доњем Ковиљу, заблагодарио је владици Дамаскину на служењу и речима поуке, а верном народу на помоћи у обнови храма.

На светој Литургији је појао хор Школе појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке