Type Here to Get Search Results !

„Православне Украјинце су дубоко ганила наша браћа у Христу Срби“— Митрополит Лука благодари на подршци УПЦ


Запорожје, Запорошка губернија, Украјина, 17. јул 2023. - „Сваки православни Украјинац је дубоко дирнут акцијом наше српске браће и сестара у Христу у циљу заштите наше Мајке Цркве“, пише Његово Високопреосвештенство митрополит запорошки Лука из Украјинске православне цркве.


Дана 20. јуна 2023. објављен је апел које ји потписало више од 100 академика и културних радника у одбрану прогоњене Украјинске православне цркве.

„С обзиром на то да живимо у 21. веку, тешко је разумети колико су у данашњој Украјини, па чак и у западним земљама, не само равнодушни већ и сагласни са невиђеним прогоном верника у Украјинској православној цркви“, наводи се у апелу, који је потписало 109 професора, доктора и др.

У петак  14. јула 2023. митрополит Лука је објавио поруку захвалности, уз напомену да је Црква увек била прогањана, што је само чини јачом:

Писмо благодарности  братском српском народу на подршци УПЦ

Љубљени у Господу, браћо и сестре у Христу!

Од срца б лагодарим свима вама на духовној и молитвеној подршци нашем народу — верницима Украјинске православне цркве.

Сваки православни Украјинац дубоко је ганут акцијом наше српске браће и сестара у Христу, усмереним у заштиту наше Мајке Цркве, о чему смо сазнали из објаве на сајту Стање ствари (https://stanjestvari.com/2023/06/20/apel-upc-ruski/).

Радује ме што је братски православни народ Србије истински забринут због кршења основних људских права у Украјини.

У свакој невољи треба се сетити да је Господ Онај који иде испред тебе; Он ће бити с тобом, неће одступити од тебе, нити ће те оставити: Не бој се и не плаши се (5. Мојс. 31,8).

Од самог почетка и кроз историју Црква Христова је била подвргнута разним прогонима и искушењима, која су је само ојачала. Утемељена је на крви мученика, јер је почела првом жртвом за наше Спасење — жртвом Христовом на Крсту.

У данашње време тешком за нашу Мајку Цркву често се подсећамо на речи из Посланице апостола Павла Коринћанима: Бдите, стојте у вери, мушки се држите, снажите се (1. Кор. 16,13). Наш народ, који се узда у Господа и даље брани веру православну, искрено захваљује нашој браћи Србима на подршци и пројављивању братске љубави!

Радујемо се што смо духовно сједињени са Српском православном црквом, да се с вама утешимо заједничком вером, и вашом и мојом (Рим. 1,12).

Са братском љубављу и благодарности на подршци, желим да неисцрпна благодат Божја буде са свима вама!

Бог је са нама! Јесте и биће!


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com