Type Here to Get Search Results !

Јеромонах Илија (Буха): Христос из човекољубља чини чуда


У шесту недјељу по Духовима, 16. јула, када наша Света Црква молитвено прославља Светог мученика Јакинта и Светог Анатолија патријарха цариградског, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат протосинђел Илија, а саслуживала су му сабраћа јеромонаси Владимир и Роман и јерођакон Зосима. Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Понављајући Христове ријечи из Светог Јеванђеља ”шта је лакше рећи устани и ходи или опраштају ти се гријеси”, сабранима је бесједио о. Илија, подсјећајући на причу о исцјељењу болесника у Капернауму.

– Они су тог болесника кроз кров унијели у кућу и спустили пред ноге Исусове. И Господ видјевши вјеру њихову каже ”праштају ти се гријеси”. Међутим, књижевници и фарисеји који су га пратили и памтили сваку његову ријеч су помислили да Он хули на Бога. Врло је незгодна била хула на Бога у то вријеме и била је кажњива смрћу каменовањем. Христос врло смјело говори овдје и на неки начин открива Себе да је Он Син Божији, тиме што ће преузети на себе оно што по јеврејском зајкону може само Бог, да опрашта гријехе – подсјетио је о. Илија, додајући да Христос на оптужбе фарисеја и књижевника пита ”шта је лакше рећи опраштају ти се гријеси или устани и ходи”.

Казао је да је веза гријеха и болести у Светом Јеванђељу поменута овдје ког јеванђелисте Матеја и још код Јована у причи о исцјељењу слијепога, када ученици питају Гостпода, ко агријеши, он или родитељи његови па се роди слијеп.

– Христос одбацује ту везу говорећи да не сагријеши ни он, нити родитељи његови, већ да се покаже сила Божија на њему. Он одбија ту помисао, да не мора да значи да је неко грешан и да је зато болестан – рекао је о. Илија.


Извор: Манастир Острог

Рубрика