Type Here to Get Search Results !

Одеса: Чудотворна икона преживела тешка оштећења


Стотине православних верника молило се 23. јула 2023. пред чудотворном Касперовском иконом Пресвете  Богородице након што је икона извучена из рушевина Саборне цркве Преображења Господњег у Одеси, која је тешко оштећена у раном јутарњем нападу на град.


Украјинска православна црква је објавила снимак на којем се види како група парохијана рашчишћава рушевине од чудотворне иконе:

Касније је стотине Одесана дошло да се помоле пред иконом и почисти цркву. Молебан је пред иконом одслужио архиепископ јужненски  Диодор.​

Унутрашња декорација и иконографија и велики део зграде су озбиљно оштећени. Повређен је чувар цркве и морао је да буде хоспитализован.

Саборна црква Преображења Господњег је највећа православна црква у Одеси. Саграђена је крајем 18. – почетком 19. века, али је уништена 1936. године. Катедрала је обновљена почетком 2000-их.

У свом саучешћу Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије позива вернике „да буду тршељиви и да се моле“ и не дозволе да њихов гнев прерасте у мржњу. „Не заборавимо да, ма колико ово доба било страшно, на крају ће превладати божанска љубав, коју ни лаж ни насиље не могу уништити“, рекао је украјински прбојерарх.

* * *

Касперовска икона Пресвете Богородице

Предање каже да је ову свету икону у Херсон донео из Трансилваније један Србин крајем шеснаестог века. Прелазећи са једне на другу породицу, икона је дошла код извесне госпође Касперове из Херсона 1809. године.

Једне фебруарске ноћи 1840. молила се, тражећи утеху у својим многим невољама. Гледајући на икону Богородице, приметила је да су црте иконе, потамњеле од старости, одједном постале светле. Убрзо је икона била прослављена многим чудесима, а људи су је сматрали чудотворном.

Током Кримског рата (1853-1856) икона је у литији пронета кроз град Одесу, који је био опседнут од стране непријатељских снага, на Велики и свети петак и град је био поштеђен. Од тада се сваког петка служи акатист пред иконом у одеском Успенском Саборном храму.

Икона је осликана уљима на платну постављеном на дрво. Богородица на левој руци држи Свога Сина. Дете држи свитак. На једној страни иконе је приказан свети Јован Крститељ (7. јануар), а на другој света Татјана (12. јануар). То су вероватно били свети заштитници првобитних власника иконе.

Спомен Касперовске иконе обележава се 1. октобра, 29. јуна и Светле среде.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com