Type Here to Get Search Results !

Апел Митрополита Антониjа (Паканича) поводом заузимања обjеката Киjевско-печерске лавре

Митрополит бориспољски и броварски Антоније (Паканич), управник послова УПЦ, коментарисао је противправне радње државних власти на територији Кијевско-печерске лавре.

«Драга браћо и сестре, данас, 6. јула 2023, у преподневним часовима, представници заштићеног комплекса Кијевско-печерска лавра, уз учешће великог броја наоружаних припадника полициjе, починили су бахату самовољу. Без одлуке суда и без каквог правног основа запечатена су три објекта Лавре: 70, 71 и 69.

Напомињем да је зграда № 70 резиденција Предстојатеља Украјинске православне цркве. Односно, карактеристично је да је једно од првих противправних мешања доживела резиденција Предстојатеља Украјинске православне цркве у Кијевско-печерској лаври.

Комисија заштићеног комплекса Кијевско-печерске лавре је, упркос упозорењу на своје незаконите радње, разбила браве и заузела резиденцију Предстојатеља УПЦ. Тренутно је запечаћена и приступ њој је немогућ. Са свих страна је опкољена наоружаним припадницима управе за спровођење закона.

Поступци заштићеног комплекса су незаконити, јер је до данас у току разматрање судских предмета и не постоји судска одлука којом се заштићеном комплексу дозвољава да запечати и ограничи приступ просторијама Лавре. Улазак на територију Лавре и излазак из ње пре 11 часова био је забрањен свима, чак и населницима према манастиру и студентима и професорима Кијевске духовне академије и Богословије.

Ово што се дешава још једном показује да власт игнорише права највеће верске конфесије у нашој земљи, презире иста људска права која проглашава. А најгоре је то што за време спољног рата власти унутар Украјине објављују рат сопственом народу. Не бори се са тенковима и пројектилима, већ са обичним грађанима своје земље — са невиним верницима, са старцима и женама, чији су мужеви и синови на фронту дали своjе животе за нашу Отаџбину.

Драга браћо и сестре, богољубива чеда Украјинске православне цркве, упркос очигледној неправди према нама, храбро и стрпљиво носимо свој крст и молимо се једни за друге, бранећи своје светиње. Увек се сећајмо ненадмашног искуства првих хришћана, о коме је свети апостол Павле рекао: „До овога часа подносимо и глад и жеђ и голотињу и ударце... Кад нас грде, благосиљамо; кад нас гоне, трпимо. Кад хуле на нас, молимо се“ (1 Кор 4, 11-13). И ово је наша победа у Христу, јер Бог није у сили, него у правди.»


Обрада вести редакција портала "Ризница"


Извор: Рravlife.org